Витамини и минерали, с които да подсилите имунитета през 2022 г.

Вижте кои са те

2022-01-13 15:00:00
Витамини и минерали, с които да подсилите имунитета през 2022 г.
Снимка: Pixabay

В началото на всяка година много хора си обещават, че ще се хранят здравословно и ще тренират повече. За да сме в добро физическо състояние и докато все още пандемията продължава, много важно е да се зареждаме с витамини и минерали, които ни карат да се чувстваме по-енергични и подсилват имунитета. Ето кои витамини и минерали да приемате през новата година за здраве, според "Pop Sugar".

 


Витамин С

 

През сезона на настинките и грипните вируси, винаги се препоръчва да се заредим с много витамин. А сега, когато има пандемия от коронавирус, приемането на този витамин за подсилване на имунната система е още по-важно. Витамин С засилва продукцията на Б-лимфоцити и спира разрушаването на Т-лимфоцитни клетки - и двата вида клетки намират патогените и се борят с тях. Витаминът влияе добре, когато сте наистинали - облекчава симптомите и продължителността на настинката. Яжте много цитрусови плодове, за да си набавите витамин С - портокали, грейпфрут, лимони. Хапвайте и повече зелени зеленчуци - броколи, кейл, брюкселско зеле.

 

Снимка: Pexels

 

Пробиотици

 

За пробиотиците се знае най-вече, че се грижат за здравето на стомаха и подпомагат храносмилателната система. Но те стимулират и имунитета, тъй като стомашните стени изграждат 70-80% от нашата имунна система. Пробиотиците намаляват риска от хващане на настинка. Ще ги намерите в киселото мляко, комбучата, киселото зеле, кимчито и кефира.

 

Снимка: Pexels

 

Цинк

 

Цинкът може да намали продължителността на настинката, ако започнете да го приемате в началото на инфекцията. Този минерал също помпа имунитета. Когато патоген влезе в кръвния поток, цинкът влиза в афектираната клетка и прави така, че инфекцията да не се разраства. Може да се сдобиете с цинк, като приемате спанак, говеждо месо, скариди, бъбрековиден боб и ленено семе.

 

Снимка: Pexels

 

Витамин D

 

Когато слънчевата светлина докосне човешката кожа, тя стимулира синтеза на витамин D в тялото, затова той е уникален. Той подпомага здравето на мускулите и костите, помага ни да се борим със стреса и тревожността. Освен това, той подсилва имунитета. Когато се разболеем, витамин D подпомага продукцията на кателицидин - антимикробен пептид. Това спира развитието на вредните бактерии, микроби и вируси. Витаминът също регулира функциите на важните Т-клетки. Освен, като по-често се разхождате, когато навън е слънчево, може да си набавите витамин D, като консумирате мазна риба - сьомга и скумрия, гъби и масло от черен дроб на треска.

 

Снимка: Pexels

Автор: Ивета Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
pipinana
преди 2 години

predpo4itam 4ist limon s med ili 4ai s med ....


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия