4 съвета за предотвратяване на махмурлук

Вижте какво да направите

2021-12-20 15:00:00
4 съвета за предотвратяване на махмурлук
Снимка: Pixabay

Празниците идват и ни чакат коледни и новогодишни партита, именни дни, обикаляне по коледните базари с чаша греяно вино в ръка. За да може да се забавлявате и да пийвате алкохол спокойно, ето няколко съвета, с които ще предотвратите махмурлука, според "Female First".

 


1. Яжте преди пиене

 

Сигурно много пъти сте чували, че е доста лоша идея да пиете алкохол на празен стомах. Но чудите ли се защо? Това е така, защото алкохолът се абсорбира много по-бързо, ако стомахът ви е празен. Необходими са само 90 секунди, за да се повишат нивата на алкохол в кръвта, ако не сте хапнали преди това. Ако има храна в стомаха ви, това забавя абсорбацията на алкохол. Така нивата на алкохол в кръвта ще се повишават по-бавно и постепенно.

 

Снимка: Pexels

 

2. Хидратирайте се

 

Знаете, че изпиването на голямо количество алкохол води до дехидратация. Това е така, защото алкохолът е диуретик, което значи, че кара бъбреците ви да отделят допълнително вода. За да предотвратите това, пийте чаша вода между коктейлите и виното.

 

Снимка: Pexels

 

3. Заредете се с витамини

 

Някои витамини и екстракти от билки помагат да се облекчат симптомите на махмурлук, показват някои изследвания. Например - витамин В6, екстракт от опунция, екстракт от женшен и т.н.

 

Снимка: Pexels

 

4. Избягвайте уиски и червено вино

 

Алкохолните питиета, оцветени в тъмен цвят, като уискито и червеното вино съдържат повече конгенер (вещество, което се произвежда по време на ферментацията). И това вещество прави махмурлуците още по-тежки. Придържайте се към по-леки питиета - тоест по-светлите.

 

Снимка: Pexels

Автор: Ивета Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия