Правилното време, в което да вършите ежедневните дейности

Вижте кое е то

2021-12-01 15:00:00
Правилното време, в което да вършите ежедневните дейности
Снимка: Pexels

Всеки от нас има различни навици относно спането, хапването на основните ястия, взимането на душ, провеждането на важни разговори, спортуването, интимния живот и т.н. Но, знаете ли, че има точно определени часове, в които е най-подходящо да вършим определени ежедневни дейности? Ето кои са те, според "The Sun".

 


Измерване на килограми 

 

Най-доброто време да се качите на кантара, за да измерите теглото си, е сутрин. Това трябва да е първото нещо, което правите след ставане, естествено след ходенето до тоалетна. Така е най-добре, защото няколко часа не сте консумирали никаква храна. Мерете се преди закуска.

 

Прием на витамини

 

Витамините, които се разтварят във вода, трябва да бъдат приемани на гладен стомах. Пийте витамини В и С, както и фолиева киселина 30 мин. преди закуска.

 

Закуска 

 

След като извършите тези процедури, време е за закуска (вероятно около 7:45 - 8:00). Трябва да хапнете нещо до 2 часа след ставане от сън. Това увеличава метаболизма и намалява глада по-късно през деня.

 

Снимка: Pexels

 

Пазаруване

 

Знаете ли, че е подходящо да пазарувате сутрин? Естествено, не веднага - отидете до магазина 3 часа след ставане от сън (например около 10:30 часа). Тогава мозъчната функция е на най-високо ниво. Освен това, стомахът ви е пълен, защото скоро сте закусвали и така е вероятно да напазарувате по-здравословни храни. 

 

Разходка

 

Слънцето е най-силно около 12 часа и така ще се порадвате на хубавото време. Разходете се по обяд за около 20 минути и така ще си набавите витамин D.

 

Снимка: Pexels

 

Обяд

 

В ранния следобед храносмилателните процеси работят на пълни обороти, така че храната ще се смила правилно тогава. Хапнете обяд около 13 ч. и така няма да преяждате.

 

Пиене на кафе

 

Проучвания показват, че британците губят мотивация около 14:15 следобед и тогава вече имат по-малко ентусиазъм да се справят със задълженията и работата си. Направете си кафе по това време, за да се заредите с енергия.

 

Снимка: Pexels

 

Секс

 

Най-доброто време да се отдадете на ласки с партньора е в 15 ч. Проучвания показват, че тогава хормоните на мъжа и жената са в най-голям синхрон.

 

Чистене

 

Тези, които чистят вкъщи следобед, не грешат. Най-подходящо е да се заемете с това около 16 ч., защото тогава координацията между очите и ръцете е най-добра. А и настроението ви е хубаво.

 

Упражнения

 

Температурата ви се повишава с напредването на деня, като така мускулите функционират по-добре и имате повече сила. Затова, тренирайте следобед и привечер - между 15 и 18 ч.

 

Снимка: Pexels

 

Вечеря

 

Не е добре да хапвате обилно преди лягане. Може да ви се струва рано, но е подходящо да вечеряте около 17-18 ч. Вечерята трябва да е 4 или 5 часа след обяда. Така ще използвате последния час, в който метаболизмът ви работи по-добре. По-късно той се забавя.

 

Купуване на обувки

 

Краката ви се подуват през деня. Затова, за да сте сигурни, че си купувате обувки, които ви стават и са удобни, отидете на пазар вечер - след работа. Пробвайте обувки около 18 ч.

 

Пиене на бира

 

Алкохолът се абсорбира от кръвта по-бавно в ранната вечер, защото тогава функциите на организма се забавят. Това означава, че по-лесно ще поемате алкохол, но и не бива да прекалявате. Пийте бира към 19 ч.

 

Снимка: Pexels

 

Къпане

 

Взимайте си душ вечер, около 21 ч. Топъл душ повишава телесната температура и 15 минути след това тя започва да пада. Това ни кара да се чувстваме по-отпуснати и сънливи, и така лесно ще заспим.

 

Миене на зъби

 

Освен сутрин след ставане, важно е зъбите да се мият и вечер. Устата не произвежда толкова слюнка през нощта, така че остатъци от храна се задържат между зъбите и така се хранят вредните бактерии. Задължително мийте зъбите преди лягане - около 21:45.

 

Снимка: Pexels

 

Заспиване

 

30-40 минути след къпането, температурата е паднала, вече сте спокойни и релаксирате, нивата на стресовите хормони падат. Това значи, че сте готови за сън. Не стойте до късно, най-добре е да заспите между 22 и 23 ч.

Автор: Ивета Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия