7 ползи от смеха

Вижте какви са те

2022-04-25 16:30:00
7 ползи от смеха
Снимка: Pexels/Nataliya Vaitkevich

Всички сме чували, че смехът е здраве и смехотерапията е много полезна. Минутите, прекарани в истинско смеене и забава с приятели и роднини, имат много положителен ефект върху нас и състоянието ни. Ето какви ползи носи това, според "Your Tango".

 


1. Подобрява връзките

 

Проучване показва, че смехът ни прави по-отворени към новите хора около нас и ни помага да заздравим връзките и да ги направим по-силни. Нека си го признаем - връзките с приятели, колеги и половинка, в които не можем да се смеем, са скучни.

 

2. Подобрява паметта и намалява стреса

 

Изследване показва, че смехът помага за изострянето на паметта и да запомним определени неща. Освен това, той сваля нивата на стресовия хормон кортизол, особено при по-възрастни хора.

 


3. Прави ни устойчиви

 

Случвало ли ви се е да се смеете нервно и от притеснение в стресова ситуация? Това е естествена реакция, тъй като смехът ни помага да регулираме емоциите, когато сме изправени пред предизвикателство.

 

4. Прави ни по-здрави

 

Проучване върху диабетици показва, че смехът намалява стреса и възпаленията. Освен това, той повишава нивата на добрия холестерол. Случвало ли ви се е да се смеете, докато разказвате забавна история или шега и едвам да я довършвате? Това е, защото знаете какъв ще е краят. Преждевременният смях пък може да стимулира имунната функция.

 

5. Учите по-успешно

 

Когато опитвате да научите нещо, обикновено сте твърде сериозни. Но изследване показва, че хубавият смях помага по-лесно да запомним и научим новия материал. Заложете на чувството за хумор.

 

6. Прави ни привлекателни

 

Скорошно проучване показва, че хуморът и закачките се оценяват високо, когато говорите с потенциален романтичен партньор. А и колко скучна би била връзка без шеги?

 

7. Прави светът по-добро място

 

Питате се защо? Защото е заразен. Колкото повече се смеете, толкова повече ще се смеят и другите около вас.

Автор: Ивета Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия