Зъбобол при полет - кое го причинява?

Ето някои съвети за преодоляването му

2021-09-02 16:30:00
Зъбобол при полет - кое го причинява?
Снимка: Pexels

Случвало ли ви се е да ви заболи зъб, докато пътувате със самолет? Зъболекар твърди, че много хора усещат зъбобол, докато летят и това не е необичайно, пишат от американския "Cosmopolitan".

 

Д-р Кайлеш Соланки казва пред изданието, че има няколко обяснения за това.

 

"Хората, които усещат зъбобол, докато летят, познато още като бародонталгия или аеродонталгия, обикновено имат скрит дентален проблем или вече съществуваща зъбна чувствителност. Това е много по-често срещано, отколкото може да си мислите... Промяната в налягането на въздуха в кабината по време на излитане или кацане може да дразни нервните окончания на зъбите и да предизвика внезапен дискомфорт", обяснява експертът.

 

Хората с лошо поставени коронки, кухини по зъбите и счупени зъби също може да усетят болка, докато са в самолета, предизвикани от въздушните джобове, които се появяват заради промени в налягането.

 

Д-р Соланки коментира, че проблеми със синусите също могат да предизвикат болка в зъбите, малко след излитане. Става въпрос най-вече за задните зъби.

 

За да облекчите зъбобола, избягвайте прекалено студените или прекалено топлите напитки по време на полет.

 

"Пийте вода, вместо чай, кафе или напитки със захар и вземете обезболяващо, което може да намали чувствителността до края на полета", съветва специалистът.

 

Хубаво е да си вземете паста за чувствителни зъби или да намажете памучни тампони с уиски и да ги поставите върху зъба, който ви боли. Може и да дъвчете дъвка без захар.

Автор: Ивета Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
pipinana
преди 2 години

kofti klimatik


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия