Популярни здравни съвети - мит или истина?

Ето някои отговори

2021-09-06 15:00:00
Популярни здравни съвети - мит или истина?
Снимка: Pexels

Всички сме чували някои правила за здравословен начин на живот - пиенето на 2 литра вода на ден, правенето на минимум 10 000 крачки на ден, спането по 8 часа на нощ и т.н. Но дали някои от тях не са само мит? Ето какво обясняват от "The Sun".

 


10 000 крачки на ден - мит

 

Истината е, че магичният брой крачки може да е по-малко - 5500. Изследване на училището по медицина на Харвард установява, че жените, които живеят по-дълго, правят около 5500 крачки на ден. Педометърът станал популярен през 1964 г. на Олимпийските игри в Токио. Той бил много популярен и признавал 10 000 крачки за успех - така тази цифра остава в историята.

 

Снимка: Pexels

 

Хапване на 5 порции плодове и зеленчуци на ден - мит

 

Изследователи от Imperial College в Лондон установили, че хапването на 5 порции, пълни с плодове и зеленчуци на ден, намалява риска от рак, инфаркт и сърдечни болести. Но най-голяма защита срещу тези здравословни проблеми дава хапването на 800 грама плодове и зеленчуци на ден, което значи 10 порции.

 

Снимка: Pexels

 

8 часа сън - мит

 

Качественият сън е много важен - той подсилва имунната система и подобрява психичното състояние. Намалява риска и от сериозни заболявания - диабет тип 2 и сърдечни болести. Но от колко сън се нуждаете? 8 часа не е универсален отговор за всички. Националната фондация за сън посочва, че здравите възрастни се нуждаят от между 7 и 9 часа сън на нощ. Бебетата, децата и тийнейджърите се нуждаят от повече, а хората над 65 г. - от между 7 и 8 часа сън. За хората, които спят по-малко от 6 часа, е с 30% по-вероятно да развият деменция, когато остареят, казват експерти от университета в Единбург.

 

Снимка: Pexels

 

Жените да поемат 2000 калории на ден, мъжете - 2500 - истина

 

Здравните експерти препоръчват жените да консумират 2000 калории на ден, а мъжете - 2500. Хубаво е да се поемат по 400 калории на закуска, 600 на обяд и 600 на вечеря. Останалите калории се разпределят в междинни хапвания.

 

Снимка: Pexels

 

Пиене на 8 чаши вода на ден - мит

 

Повечето специалисти се съгласяват, че хората трябва да поемат минимум 8 чаши вода на ден или 2 литра. Но лекари посочват, че голяма част от водата, която поемаме идва от плодове, зеленчуци, бира, чай, кафе. А и нуждата ни от вода е според физическата ни активност, теглото ни, температурите навън - когато е горещо, хората се потят повече и се нуждаят от повече вода.

 

Снимка: Pexels

 

Само до 6 грама сол на ден - истина

 

Поемането на твърде много сол повишава риска от инфаркт и инсулт. Солта ни е необходима за здрава нервна система и за движението на мускулите. Но не трябва да прекаляваме с нея. Хубаво е да се поемат максимум 6 грама сол на ден.

 

Снимка: Pexels

 

15 минути на слънце - истина

 

Знаем за рисковете от слънчевото изгаряне и за вредите от UV лъчите. Трябва да се пазим, да се мажем със слънцезащитни кремове, но е хубаво да прекарваме между 5 и 15 минути под слънчевите лъчи 2 или 3 пъти в седмицата. Това помага на организмът да произвежда витамин D, важен за имунната система и абсобрацията на калций, който прави костите здрави.

 

Снимка: Pexels

 

75 минути тренировки на седмица - истина

 

От "NHS" препоръчват да правим по 75 минути енергични тренировки на седмица или 150 минути тренировки в умерено темпо. От СЗО съветват същото. Това носи ползи на сърцето, тялото и повишава тонуса. Хубаво е да се правят силови тренировки 2 пъти в седмицата.

 

Снимка: Pexels

Автор: Ивета Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия