Правила за балансирано хранене и отслабване

Ето кои са те

2021-03-31 12:00:00
Правила за балансирано хранене и отслабване
Снимка: Pexels

Начинът на хранене е много важен за доброто здраве. Има някои основни правила, ако искате да запазите здравословно тегло или дори да смъкнете малко килограми и да се почувствате добре. Вижте кои са те, според "Your Tango".

 


1. Пийте вода

 

Хидратирането е много важно за доброто здравословно състояние и намалянето на килограмите. Например, най-хубаво е да замените подсладените напитки (газирани питиета, сокове и т.н.) с вода. Така значително намалявате приеманите калории, а и дори пестите пари. Проучвания показват, че увеличаване на приема на вода се свързва с по-малко трупане на килограми. Изследванията показват и, че ако пиете една чаша вода преди хранене, това заслива метаболизма и така горите повече калории.

 

Снимка: Pexels

 


2. Поемайте оцет

 

Химически, оцетът е оцетна киселина, която, при консумиране, подобрява поемането на глюкозата от мускулите. Ако добавите 2 чаени лъжици оцет на ястие, което е с висок гликемичен индекс, това намалява повишаването на захарта в кръвта с 23%. Може да заложите на ябълков оцет. Слагайте го в сосовете, салатите и подходящите ястия.

 

Снимка: Pexels

 

3. Приемайте повече калории в началото на деня

 

Важно е и кога се храним. Приемайте по-тежките и калорични ястия по-рано през деня. Проучвания доказват, че брой калории, поети в началото на деня, водят до по-малко повишаване на килограмите, в сравнение с приема на същите калории вечер. Ако хапвате късно вечер - от скука или защото сте стресирани, може да преядете. Това също води до лошо храносмилане и проблеми със съня.

 

Снимка: Pexels


4. Яжте ядки и семена

 

Ядките и семената са чудесен източник на фибри и омега-3 мастни киселини. Те са пълни и с други полезни съставки. Например, хапването на само 2 бразилски ореха на ден, ви снабдява с необходимото дневно количество цинк. Цинкът е важен за абсорбцията на други витамини и минерали. А само 1 бразилски орех ви дава нужното дневно количество селен - минерал, който се бори с вирусите. Шамфъстъкът пък е източник на мелатонин.

 

Снимка: Pexels

 

5. Ограничете времето за хранене

 

Трябва да има време между храненето и периодите, в които не ядете нищо. Например, създайте си прозорец от няколко часа, в които може да ядете, а през другото време не хапвайте нищо. Започнете с между 10 и 8 часа на ден, в които може да хапвате. После ги намалете точно на 8 часа - така ще има 16 часа, в които организмът си почива от храната и да се детоксикира. А и трябва тези часове да са сутрин и следобед и да не ядете след 19 ч. вечерта. Затова, най-добре прозорецът за хранене да е от 10 ч. до 18 ч.

 

Снимка: Pexels

Автор: Ивета Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия