3 начина да се справите с негативните новини за COVID-19

Вижте как

2021-03-26 16:30:00
3 начина да се справите с негативните новини за COVID-19
Снимка: Pexels

Вече повече от година водеща новина по всички медии - телевизии, радиостанции, вестници, списания, информационни сайтове, е пандемията от коронавирус. Постоянно има данни за новите заразени, за протичането на болестта и симптомите, за смъртните случаи, за ваксините, за мерките, както и прогнози за развитието на пандемията и т.н. Често експерти гостуват в предаванията, които се излъчват вечер, за да анализират информацията, а и много новини за COVID-19 се постват в социалните мрежи. Ако сте се изморили от тази информация и тя влияе зле на психичното ви здраве, ето някои съвети от британския "Cosmopolitan".

 


Фокусирайте се над хубавите спомени

 

Негативните и стряскащи заглавия в последните месеци развалят настроението ви, карат ви да се тревожите и може да ви донесат други лоши спомени, дори не такива, свързани с пандемията. Опитайте да си спомните за щастливите моменти - ваканции в планината, на морето, събирания с приятели за различни поводи, екскурзии, смешни разговори с близки, които се провели. Хубаво е да правите това и преди сън, за да се успокоите. Може и да си представите как сега сте на плажа и слънчевите лъчи ви галят - така тялото ще освободи хормони на щастието, които ще ви направят по-спокойни и ще се чувствате добре.

 

Снимка: Pexels

 

Стойте навън и си починете от новините

 

Естествено, трябва да ограничим срещите с много хора и да не се събираме с голяма компания, но може да ходите на разходки, за да се разсеяте от новините и да релаксирате. Оставете телефона, спрете телевизора, когато сте вкъщи, релаксирайте, правете йога, медитирайте, почивайте си истински. Може да престанете да следвате определени страници в социалните мрежи, за да не виждате негативните данни, или да последвате повече страници, които постват сладки снимки - на животинчета, например. Разходките сред природата също ще ви освежат, а вкъщи може да се заемете с ново хоби - готвене, рисуване, четене и т.н.

 

Не четете новини преди лягане

 

Четенето преди сън действа добре и ви помага да релаксирате - но ако четете книга или списание със статии за козметика, хранене, звезди, астрология и т.н. Ограничете четенето на новини и материали относно пандемията преди лягане. Стряскащите загравия стимулират мозъка и така не може да се отпуснете. Освен това, синята светлина от телефоните и лаптопите пречи на мозъка да произвежда мелатонин - хормонът, който ни помага да си починем и да заспим. Ако не спим добре или сънят е накъсан, това води до голяма умора, преяждане, емоционална нестабилност.

 

Снимка: Pexels

Автор: Ивета Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия