Полезни храни, от които се напълнява

Вижте кои са те

2021-10-27 15:00:00
Полезни храни, от които се напълнява
Снимка: Pexels

Има някои храни, които може да са здравословни и да съдържат полезни съставки, но все пак от тях да се пълнее. Ако искате да изгубите повече килограми и да отслабнете забележимо, не бива да ги включвате в менюто си, докато сте на диета. Ето кои са те, според "The Sun".

 


Смутита

 

Смутитата често са рекламирани като много здравословни и полезни. Но, доста от тях съдържат голямо количество захар. А експертите препоръчват възрастните да не приемат повече от 30 г. захар на ден. За децата позволеното количество е 24 г. Захарта в смутитата е от плодове и не е толкова вредна, колкото обработената захар. Но едно смути може да съдържа между 60 и 80 гр. захар. Напитката е пълна с полезни съставки - прясно мляко, кисело мляко, мед, ядки, плодове, семена, но заради многото продукти, става с прекалено много захар. Може да си правите малко смути, с 3-4 продукта.

 

Снимка: Pexels


Кафяв ориз

 

Въглехидратите са важна част от балансираното хранене. Експерти посочват, че трябва една трета от менюто ви да се състои от въглехидрати - картофи, хляб, ориз, паста. Австралийската диетоложка Сузи Бурел казва, че кафявият ориз е по-полезен от белия, но ако ядете голямо количество от него, това добавя доста калории. Една чаша кафяв ориз съдържа 40 грама въглехидрати, което се равнява на 3-4 филийки от хляб с добро качество. Залагайте на половин чаша кафяв ориз и яжте повече зеленчуци.

 

Снимка: Pexels

 

Сосове

 

Сосовете са чудесно допълнение към ястията и им придават по-хубав или пикантен вкус. Някои от тях може да ви се струват здравословни, но всъщност са пълни с мазнини и лесно може да преядете с тях. Малка каничка с хумус, например, съдържа около 200 калории. Хумусът е полезен, съдържа желязо и витамин С, но не бива да прекалявате с него. А, ако го комбинирате с чипсове, със сигурност ще развалите фигурата си. Яжте по 1-2 супени лъжици хумус за обяд и вечеря.

 

Снимка: Pexels

 

Сушени плодове

 

Сушените плодове определено са полезни, но не забравяйте, че те съдържат повече калории от пресните и са пълни с концентрирана захар. Д-р Бурел съветва, ако ви се хапва сладко, да заложите на пресни плодове, тъй като с тях по-трудно ще преядете и ще поемете по-малко калории.

 

Снимка: Pexels

Автор: Ивета Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия