Съвети за трениране в студа навън

Не се отказвайте от спортуването навън през зимата

2021-02-19 15:00:00
Съвети за трениране в студа навън
Снимка: Pexels

Времето е студено и влажно, скоро валя сняг, стъмнява се рано и зимата понякога може да ни демотивира да тренираме навън. Изкушаваме се да си останем в леглото или да гледаме филми на топло вкъщи, вместо да излезем да спортуваме. Но, това не бива да е така и зимните условия за добри за тренировка. Ето какви са ползите и как да се мотивирате, според британския "Cosmopolitan".

 


Ползи

 

За тези, които сега започват да тренират по-усилено - знайте, че е по-лесно да тичате, когато температурите са ниски. Така сърцебиенето ви е по-бавно и дехидратацията се намалява, показва проучване на лондонския университет "Сейнт Мери". През лятото, в горещините, по-бързо се дехидратирате и изморявате. Да спортувате навън, независимо по кое време от годината, подобрява настроението, доказват други изследвания. Хората се зареждат с повече енергия, по-малко депресирани са и чувстват по-малко напрежение, когато тренират навън, а не в някое помещение.

 

Снимка: Pexels


Съвети

 


Намерете правилните дрехи

 

Не се нуждаете от много дебели и специални дрежи. Марк Андрю Съдърланд от университета "Томас Джеферсън" препоръчва да заложите на тънки платове, дрехи, които предпазват от вятъра, които може да свалите, когато се затоплите. Добре е, дори да излизате с дрехи, с които ви е леко студено, преди започването на тренировката.

 

Разгрейте се вкъщи

 

Трудно е да намерите мотивация да излезете да спортувате в студа, когато вътре е топло и уютно. Може да закъснеете малко за тренировка, особено ако първо решите да се разгреете вкъщи. Така ще забързате сърдечния ритъм, притока на кръв в мускулите ще се увеличи, преди да излезете в студа. А и ще подготвите белите дробове за тренировката. Можете да опитате да вървите вкъщи бързо, да тичате няколко минути или да правите упражнения с валяк от пяна. После подскачайте по пътя или изкачвайте и слизайте по стълбите в блока за 5 минути. Когато сте навън, си дайте време да свикнете с температурата и правете 30-секундни паузи в първите 10 минути на тренировката.

 

Снимка: Pexels

 

Тренирайте по различно време

 

Може би сте ранни птици и обичате да тренирате сутринт. Но, ако е много студено и не ви се става веднага от леглото, не се тревожете - направете тренировката следобед. Ако температурите са много под нулата е опасно да тренирате рано сутрин - има лед, доста студено и тъмно е. Хубаво е да се тренира 150 минути на седмица, което значи, че може да правите 30-минутни тренировки 5 дни в седмицата. 

 

Спортувайте с приятели

 

Ще сте по-мотивирани, ако тренирате с приятели. Така ще ви е по-забавно и по-лесно ще излезете навън в студа - няма да е хубаво да вържете тенекия на приятел, а и ще може да си побъбрите с него. А и е по-безопасно да тренирате с други хора, особено ако го правите, когато е още мрачно или тренирате в планината или далечен парк. Проучвания доказват, че с приятели ще тренирате повече време, отколкото ако сте сами.

 

Погрижете се за себе си бързо

 

Веднъж, щом спрете да тичате, клякате, скачате или т.н., температурата на тялото ви бързо ще падне и трябва веднага да смените потните, влажни дрехи. Затова е хубаво да тренирате близо до дома. Вземете си топъл душ след тренировка, но не горещ, тъй като кожата ви ще е много чувствителна. Така ще се стоплите лесно. Експерти съветват да пийнете топла напитка или да хапнете топла супа, което ще ви зареди с протеин и сол, която сте изгубили, докато тренирате.

 

Снимка: Pexels

Автор: Ивета Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия