8 храни, които облекчават настинката

Вижте какво да хапвате

2021-01-29 15:00:00
8 храни, които облекчават настинката
Снимка: Pexels

Зимата е в разгара си, времето навън е много студено и сезонът на настинките е тук. Важно е да си почивате, да пиете много течности и да стоите на топло вкъщи, ако сте настинали. Има и няколко храни, които могат да ви помогнат да се възстановите по-бързо. Ето кои са те, според "Health".

 


Сушени череши

 

В сушените череши има голямо количество антиоксиданти, което укрепва имунната система и предотвратява риска от инфекция на горните дихателни пътища. Тези плодове съдържат мелатонин, което ви помага да спите по-добре. Ако не спите достатъчно и сънят не е качествен е по-вероятно да хванете вирус, докато се борите с обикновена настинка.

 

Снимка: Pexels

 

Орехи

 

Те са на челни места в списъка на противовъзпалителните храни. В орехите има съставки, които помпат имунитета - витамин Е, витамин В6, мед, фолиева киселина. Проучвания показват, че те намаляват психологическия стрес. А знаете, че стресът също срива имунитета.

 

Снимка: Pexels

 

Супа

 

От векове се знае, че когато сте настинали, е хубаво да хапнете топла пилешка супа. Парата от горещата супа забързва движението на слуз през носа и така той по-лесно се отпушва. Супата също може да намали възпаленията. Ако не ядете месо, може да похапнете зеленчукова супа.

 

Снимка: Pexels

 

Люти чушки

 

Лютите чушки или лютия червен пипер също могат да ви помогнат. Те облекчават запушването на носа, тъй като докато ги хапвате, слузта в него изтънява. Веществото капсаицин, което се съдържа в тях, може да лекува кашлицата.

 

Снимка: Pexels

 

Чесън

 

Също като супата, чесънът се използва от древни времена за лекуване на настинка. Той се бори с инфекциите и дори помага в излекуването на раните. Смята се, че е полезен за имунната система. Проучвания показват, че ако консумирате чесън често, е по-малко вероятно да настинете.

 

Снимка: Pexels

 

Мед

 

Медът има безброй ползи за здравето. Той притежава антимикробни и антивъзпалителни функции. Проучвания доказват, че облекчава кашлицата при децата. Медът подсилва имунната система.

 

Снимка: Pexels

 

Банани

 

Много полезни плодове за храносмилателната система. При настинка често губите апетит, но тези плодове са вкусни, дори тогава. Те вдигат нивата на захар в кръвта и така ви зареждат с енергия. Съдържат съставки, важни за имунната система - витамин С, витамин В6, мед и фолиева киселина.

 

Снимка: Pexels

 

Зелени зеленчуци

 

Зелените зеленчуци засищат и са известни със своите антивъзпалителни свойства. Те са пълни с антиоксиданти и съставки, които позволяват на имунната система да функционира по-добре - витамин А, витамин С, фолиева киселина. Яжте редовно зеле, кейл, спанак, краставици.

 

Снимка: Pexels

Автор: Ивета Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия