3 съвета за качествен сън

Вижте кои са те

2021-03-19 15:00:00
3 съвета за качествен сън
Снимка: Pexels

Ако сънят ви е накъсан и неспокоен, ще бъдете изцедени постоянно, няма да имате енергия и трудно ще се фокусирате над ученето или работата. Затова, задължително трябва да си осигурявате здрав и спокоен сън, който да е около 8 часа. Така ще бъдете по-спокойни, продуктивни и в по-хубаво настроение. Как да постигнете това? Ето няколко съвета от британския "Cosmopolitan".

 


Режим на спане

 

Най-важното е да имате някаква рутина. Това значи да опитате да си лягате по едно и също време всяка вечер и да се събуждате в един и същи час сутрин. Организмът на човека обича да има такова регулиране. Като експерти дори казват, че е по-важно да се събуждате по едно и също време всяка сутрин, а в заспиването - може да има разлика в няколко минути или половин час. Ако не сте се наспали добре или сте спали малко през нощта, често си позволявате да спите следобед или привечер - когато имате възможност. Но това е вредно, тъй като заблуждава мозъка, че не му трябва режим и че не му е необходим само един по-продължителен и качествен сън за денонощие. А ако редовно се успивате, това ви прави по-изморени и все по-трудно ще ставате, когато алармата звъни, обяснява Стефани Ромизевски, експерт по сън.

 

Спете на хладно

 

Едно от основните правила на добрия и качествен сън е да спите в помещение, което е добре проветрено, не прекалено затоплено и дори леко хладно. Когато ви е по-хладно, ще заспите по-лесно. Важно е и да сте спокойни, отпуснати.

 


Йога

 

А как да сте спокойни и да сте отпуснати, да не мислите за проблемите в личния живот или тези от работа и училище? Експертите препоръчват да опитате да тренирате йога. Тя успокоява нервната система и е чудесно упражнение за преди лягане, особено ако сте били напрегнати през деня. Може да правите 3 пози - Детска поза, Повдигане на краката на стената и поза Мъртвец. Това ще ви отнеме 5 минути. Този режим от 3 пози за преди заспиване е измислен от експертът по сън Нерина Рамлакан, която го е изготвила специално за футболист от Английската висша лига, който не можел да заспива след мачове на пълни стадиони с много шумни фенове.

Автор: Ивета Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия