7 цели за новата година

Ето какво да направите

2021-01-05 15:00:00
7 цели за новата година
Снимка: Pexels

В началото на всяка нова година много хора се опитват да направят различни обещания пред себе си и да вземат решения, които да следват през 12-те месеца. Например - диета, повече спортуване, по-ранно лягане, по-малко време в социалните мрежи, заемане с ново хоби, учене на нов език и т.н. Но, когато мине еуфоията от празниците и ежедневието ни завладее, обикновено се отказваме от тези цели. От "Pop Sugar" съветват да си поставите по-малки цели, които са лесноизпълними и ще ви направят по-здрави. Ето кои са те.

 


Пийте много вода

 

Човешкото тяло не може да функционира без вода. Да стоите хидратирани значи да се грижите за здравето си. А дехидратацията ви прави уморени и непродуктивни. Количеството вода, което трябва да пиете на ден, зависи от много неща - ръст, тегло, начин на живот, физическа активност и т.н. Но не забравяйте да оставяте чаша с вода на бюрото и да пиете често, както и да пиете много вода преди, по време и след тренировки.

 

Снимка: Pexels

 

Яжте зеленчуци

 

Не е нужно да спазвате супер строга диета. Просто увеличете приема на салати и съответно на зеленчуци. Така ще намалите калориите, ще имате повече енергия и ще поемате по-полезна храна. Диетите, богати на зеленчуци, намаляват риска от развитие на рак и сърдечни болести. Зеленчуците засищат и така по-лесно ще устоите на изкушения, като снаксове и сладко.

 

Снимка: Pexels

 

Четете една книга на месец

 

Четенето е много здравословно и е начин да се измъкнете от реалността и да забравите проблемите за малко. Така вие учите много нови неща - за различни култури, страни, личности, запознавате се с писатели, които са класици. Доказано е, че четенето намалява тревожността. По-добре е преди сън да четете книга, отколкото да стоите на телефона или компютъра - така ще спите по-добре. Опитайте да четете по една книга на месец.

 

Снимка: Pexels

 

Оставете телефона

 

Прекарвайте по-малко време, взирайки се в телефона си и разглеждайки социалните мрежи. Ако изтриете някои социални мрежи от телефона си, ще прекарвате по-малко време в тях и ще намалите стреса. Това е особено важно по време на пандемията от коронавирус. Заемете се с други хобита, обръщайте внимание на близки и приятели.

 

Снимка: Pexels

 

Спортувайте

 

Препоръчително е възрастните да тренират 2 пъти седмично, за да са здрави. Дори това да ви се струва нереалистично и да нямате възможност да го правите, поне увеличете физическата си активност. Правете дълги разходки 2 пъти седмично, прекарвайте някои уикенди на походи в планината, карайте колело често.

 

Снимка: Pexels

 

Пийте билков чай

 

Ако често пиете билков чай, това ви помага да останете хидратирани, да намалите стреса, да победите болката от мигрена и коремът ви да не се подува след обилно хранене. Ако сте дехидратирани, често сте изморени и прекалявате с кафето - по-добре го заменете с билков чай.

 

Снимка: Pexels

 

Чувайте се с близки по телефона

 

Оставете за малко социалните мрежи и чатовете, провеждайте разговори по телефона. Особено с близки, които живеят далече и които виждате рядко. По-приятно е, когато чувате гласа им. Редовното общуване с близки и приятели ни успокоява, кара ни да ценим себе си повече и подобрява настроението ни. Това е много важно по време на карантината, когато не можем да излизаме често и да се събираме с големи компании.

 

Снимка: Pexels

Автор: Ивета Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия