7 начина да намалите порциите

Ето кои са те

2020-12-25 15:00:00
7 начина да намалите порциите
Снимка: Pexels

Ако искате да отслабнете с няколко килограма, трябва да намалите приема на калории и да спортувате редовно. За да поемате по-малко калории и да намалите въглехидратите, е трябва да имате предвид размера на порциите. Ето как да намалите количеството храна, без да гладувате, според "Health".

 


1. Пийте чаша вода преди хранене

 

Изпийте една голяма чаша вода малко преди обяд и вечеря. Хората често бъркат жаждата с глад и като пийнете повече вода, е по-малко вероятно да преядете. Ако сте дехидратирани, коремът може да къркори заради това, а не от глад.

 

Снимка: Pexels

 


2. Слагайте повече зеленчуци

 

Нека основната част от порцията ви се състои от салата. Така значително ще намалите калориите, които приемате, а и ще се заситите и ще приемете повече полезни съставки. Слагайте основно спанак или зеле с моркови в сандвичите, заменяйте част от месото с гъби, а в летните дни яжте големи порции шопска салата.

 

Снимка: Pexels

 


3. Приемайте по-малко въглехидрати

 

За някои хора въглехидратите са основна част от закуската, обяда и вечерята, но това не бива да е така, ако искате да отслабнете. Ако закусвате със зърнени храни, слагайте основно кисело или прясно мляко и много по-малко от зърнената закуска. На обяд и вечеря яжте основно месо, яйца, зеленчуци, а не толкова картофи, ориз, пица и т.н. Ограничете и приема на хляб и тестени изделия.

 

Снимка: Pexels

 


4. Яжте бавно

 

Намалете осветлението, пуснете си релаксираща музика и хапвайте съвсем бавно. Така ще се насладите на храната и ще усетите кога вече не сте гладни. Дъвчете бавно, тъй като иначе може да изядете повече храна, когато всъщност вече сте се заситили.

 

Снимка: Pexels

 

5. Яжте супа

 

Проучвания показват, че ако хапнете супа преди основната порция, ще сте заситени и ще ядете по-малко от основното. Зеленчуковата супа е полезна, пълна с фибри и ще ви засити.

 

Снимка: Pexels

 

6. Не се разсейвайте

 

Изключете телевизора, лаптопа и не гледайте телефона, докато се храните. Така вие се разсейвате и приемате повече калории от нужното. Докато гледате сериал или си чатите с някого, вие отвличате вниманието си и не усещате кога сте сити.

 

Снимка: Pexels

 

7. Пийте от висока чаша

 

Ако много обичате коктейли, сокове, вино, бира и т.н., може да си позволите да пийнете малко от тях с вечерята. Но използвайте висока и тънка чаша и пийте бавно. Проучвания показват, че ако пиете от по-ниска и широка чаша, ще ожаднеете по-бързо. Добавете лед към напитката, ако е възможно.

 

Снимка: Pexels

Автор: Ивета Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия