5 ползи от хапването на бамя

Вижте кои са те

2020-12-03 15:00:00
5 ползи от хапването на бамя
Снимка: Pixabay

През зимните месеци не трябва да изоставяме зеленчуците и търсим алтернативи на свежите летни салати. Ако се чудите какво да ядете за гарнитура към месото, и искате да е нещо по-диетично от картофи, заложете на бамя. Тя носи много ползи за здравето и е нискокалорична - така лесно ще свалите килограми. Ето защо да я хапвате, според "Foodndtv.com".

 


1. Подпомага храносмилането

 

Ако често хапвате бамя, това ще заздрави храносмилателната ви система. Тя е богата на фибри и това подпомага движението на храната през храносмилателния тракт. Така се предотвратяват подуване на стомаха, стомашни болки и т.н.

 

2. Грижи се за кръвното налягане

 

Бамята е отличен източник на калий, който е важен за кръвообращението. Той подсилва и заздравява кръвоносните съдове и артериите, което намалява кръвното налягане. Калият отговаря и за баланса на течности.

 

Снимка: Pixabay


3. Засища

 

В този зеленчук се съдържат разтворими фибри, които ви помагат да останете сити по-дълго и да не изпитвате глад. Ако искате да свалите килограми, хапвайте повече бамя, за да не ви се ядат сладкиши, тестени изделия, чипс и т.н.

 


4. Помпа имунитета

 

Бамята е пълна с антиоксиданти, които се борят със свободните радикали, които разрушават клетките в организма. Тя е пълна с витамин С, което значи, че подсилва имунитета, а и така се стимулира производството на бели кръвни клетки. Те се борят с инфекциите.

 

5. За по-добро зрение

 

Зеленият зеленчук е чудесен източник на витамин А, ксантин и лутаин, които предотвратяват заболявания, като макулна дегенерация. Бамята се грижи за зрението.

Автор: Ивета Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия