Плодове и зеленчуци, които да ядете през есента

Вижте кои са те

2020-10-09 15:00:00
Плодове и зеленчуци, които да ядете през есента
Снимка: Pixabay

Есента вече е тук и времето на някои летни плодове и зеленчуци отминава. През студените месеци трябва да се храним много здравословно, за да се предпазим от вируси и да засилим имунитета. Важно е да включите в менюто си плодове и зеленчуци, богати на минерали и витамини. Ето какво да хапвате, според "Taste.com".

 

Ябълки

 

Сред най-полезните плодове, които носят много ползи за здравето. Може да ги ядете сурови, както и да си направите ябълков пай - десерт, типичен за есента. Ябълките съдържат пектин, който сваля холестерола, както и антиоксиданти, които пазят от рак и сърдечни болести. Яжте и кората, защото тя съдържа фибри и важни хранителни съставки. Тези плодове влияят добре и на здравето на стомаха и помагат за отслабване.

 

Снимка: Pexels

 

Зелка

 

Зелевата салата е най-подходяща за есента. Зелето е пълно с витамини и антиоксиданти, а освен това съдържа много малко калории и влияе добре на фигурата. Ако редовно похапвате такава салата, вие се предпазвате от няколко вида рак - на белия дроб, дебелото черво, на гърдата и на яйчниците. Зелето е богато на фибри и засища, както и на витамин С, който подсилва имунитета.

 

Снимка: Pexels

 

Моркови

 

Те са чудесна добавка към зелевата салата, може да ги ядете и за следобедна закуска или като гарнитура. Морковите са чудесен източинк на бета-каротин, мощен антиоксидант, който в организма се превръща във витамин А. Витамин А прави костите, косата и кожата по-здрави, предпазва зрението и засилва имунитета. Тези зеленчуци са източник на диетични фибри и калий.

 

Снимка: Pexels


Грозде

 

Вкусен плод, източник на фибри, витамин С и калий, които са важни за имунната система и дават енергия. Гроздето е полезно за здравето на стомаха, предотвратява сърдечни болести, и се грижи за костите, тъй като съдържа витамин К.

 

Снимка: Pexels


Гъби

 

Понякога може да заменяте месото с гъби, така отново ще се заситите, и ще приемете някои полезни съставки. Гъбите са чудесен източник на тиамин, който е важен за нормалното функциониране на нервната система. В тях има и желязо, магнезий и цинк, които предпазват от анемия и ви зареждат с енергия, както и витамин В6, важен за имунната система. Гъбите съдържат диетични фибри, имат ниско съдържание на наситени мазнини и натрий.

 

Снимка: Pexels

 

Круши

 

Ако имате чувствителен стомах, по-често хапвайте круши, тъй като те са некиселинни плодове. Те имат естествена захар и затова бързо ви зареждат с енергия. Кората на крушата е източник на диетични фибри и калий, а сокът от круши е богат на витамин С, който ви помага да се борите с грипа.

 

Снимка: Pexels

 

Тиква

 

Типично ястие за есента, особено около Хелоуин. Както други оранжеви зеленчуци, тиквата съдържа бета-каротин, който помага за здравето на кожата, костите и косата, и засилва имунитета ви.

 

Снимка: Pexels

Автор: Ивета Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия