11 начина да заспите по-бързо

Ето кои са те

2020-08-05 15:00:00
11 начина да заспите по-бързо
Снимка: Pixabay

Много хора се оплакват, че заспиват трудно, особено когато опитват да легнат навреме.  Фактори за това могат да бъдат стрес, напрежение заради пандемията от коронавирус, горещото време и т.н. Ако и вие сте уморени, но въпреки това се въртите в леглото с часове, има няколко неща, които могат да ви помогнат, според американския "Cosmopolitan".

 

Лягайте по едно и също време

 

Опитайте да си съставите график и да го спазвате. Гледайте да си лягате в един и същи час, дори през уикендите. Така ще заспивате по-лесно и бързо и ще се събуждате по-лесно. Сънят ви също ще е по-качествен.

 


Медитирайте

 

Може да отделяте време за медитация преди сън. Това ви успокоява, помага ви да релаксирате и сънят ви ще стане по-спокоен. Ако медитирате, вие не се разсейвате с електронни устройства, заглушавате тревожните мисли и организмът освобождава стресовия хормон кортизол.

 

Не яжте преди лягане

 

Избягвайте да ядете преди лягане. Това може да доведе до гастроезофагеална рефлуксна болест или лошо храносмилане, което пречи да заспите. Ако хапвате преди сън, на сутринта ще бъдете уморени, защото няма да сте спали дълбоко. Все пак, ако сте много гладни, преди лягане може да хапнете някои от следните храни - бадеми, киви, мазна риба, орехи, бял ориз. Що се отнася до напитки, заложете на сок от вишни, чай с маракуя или чай от лайка.

 

Снимка: Pexels

 

Слушайте музика

 

Американско проучване показва, че слушането на музика преди заспиване подпомага здравия сън. Участниците в изследването, които слушали успокояваща музика по 30-45 минути преди лягане 3 месеца, заспивали по-бързо, имали по-качествен сън и се събуждали отпочинали.

 

Снимка: Pexels

 

Изключете електронните устройства

 

Не гледайте телевизия, не стойте на лаптопа, таблета или телефона поне 1 час преди лягане, съветват експерти. Екраните излъчват синя светлина, която предизвиква организмът да се активизира, а не да си почине.

 

Не гледайте часовника

 

Ако се въртите и не може да заспите, не гледайте постоянно часовника и не изчислявайте колко часа сън ще може да си набавите. Това увеличава тревожността и стреса, което прави заспиването още по-трудно.

 

Заложете на ароматерапия

 

Ароматът на лавандула може да ви помогне да заспите. Вземете си етерични масла, свещи, спрейове или лосиони с такава миризма. Така ще заспите по-лесно и няма да се пробуждате.

 

Снимка: Pexels

 

Спете на студено

 

Горещите помещения също пречат да заспите бързо. Трябва да спите в стая, в която е между 18 и 20 градуса.

 


Не спете повече от 30 минути следобед

 

Дългите следобедни дрямки също може да ви попречат да заспите бързо вечер. Следобед трябва да спите не повече от 30 минути.

 


Не пийте алкохол преди лягане

 

Естествено, може да изпиете 1-2 чаши вино, 1 бира или малък ликьор. Но ако редовно пиете преди лягане и то в големи количества, това ще наруши качеството на съня. Алкохолът може да ви помогне да заспите по-бързо, но докато алкохолът се метаболизира в организма, се задейства симпатиковата нервна система. Затова, ще се пробудите през нощта или рано сутринта и ще сте по-изморени през деня.

 

Снимка: Pexels


Избягвайте кофеина след 14 ч.

 

Дори малките количества кофеин могат да ви попречат да заспите в разумно време. Не пийте кафе и кофеинови напитки след 14 ч. Следобед може да заложите на фрешове.

Автор: Ивета Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия