5 причини да пиете сок от череши

Много е полезен

2020-06-23 15:00:00
5 причини да пиете сок от череши
Снимка: Pixabay

Черешите са любим летен плод на мнозина. Те са идеалният десерт - вкусни, сладки, свежи и полезни. За да замените газираните напитки и коктейлите, може да си направите и сок от череши, който е много здравословен. Ето и какви са ползите от консумацията му, според "Healthline".

 

1. Помага да се възстановите от тренировка

 

Ако пиете черешов сок след тренировки, това ще ви помогне по-бързо да се възстановите. Той е богат на калий, който подкрепя електролитния баланс. Минералът помага за поддържане на нормални нива на кръвно налягане, хидратацията и помага на мускулите да се възстановят. Калият е добър и за храносмилането и поддържане на pH баланс.

 

2. Намалява потенето

 

Когато хората тренират или бързат за някъде, се потят много. Проучване от 2004 г. показва, че съставките в черешовия сок могат да намалят възпаленията и помагат в борбата с потта.

 

Снимка: Pixabay

 

3. Помпа имунитета

 

Както всички плодове и зеленчуци, черешите също са много полезни за имунната система. Те са пълни с антиоксиданти и имат антивирусни свойства. Пийте често сок от череши, за да може организмът ви да се бори по-добре с инфекциите.

 

4. Регулира метаболизма

 

Някои проучвания, проведени върху животни, показват, че черешите помагат за регулирането на метаболизма и топенето на мазнини в коремната област. Изследване доказва, че антоцианинът, флаваноид, който е отговорен за червения цвят на черешите, предотвратява затлъстяването.

 

5. Помага за по-качествен сън

 

Антивъзпалителните свойства на сока от череши и мелатонинът в черешите ви помагат да се наспите по-добре, показва проучване от 2010 г.

Автор: Ивета Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия