3 начина, по които Facebook ни разболява

Вижте кои са те

2020-06-15 16:30:00
3 начина, по които Facebook ни разболява
Снимка: Pexels

Facebook е неизменна част от живота на много хора от години насам. Интернет потребители признават, че не могат да си представят и ден, в който да не скролват из социалната мрежа, а тийнейджърите прекарват много време пред компютрите и телефоните и постоянно постват там. В последните години много се говори за вредите от социалните мрежи - ниско самочувствие, депресия, затлъстяване и т.н. Ето как точно Facebook ни разболява, според "Your Tango".

 

1. Увеличава апетита

 

В мрежата често биват поствани снимки на домашно направени храни - хората се хвалят с кулинарните си умения. Други пък се тагват от ресторанти и сладкарници и снимат ястията там, а може и да сте последвали страници на заведения - те също постват снимки на вкусни храни. Гледането на такива снимки може да активира наградният център на мозъка. Това ви кара да изпитвате глад, да искате да ядете повече и да задоволите напълно апетита си. Дори ако вече сте хапнали основно ястие, ако след яденето разглеждате снимки на ястия, отново може да се почувствате гладни, показва проучване. Най-добре е да спрете да следвате страници на заведения, както и хора, които често снимат храната си.

 

Снимка: Pexels

 


2. Влошава настроението

 

Проучвания показват, че използването на Facebook може да предизвика и позитивни, и негативни промени в настроението. Позитивните са свързани със споделянето на спомени и чатенето с приятели. Но една от най-често срещаните негативни емоции, предизвикани от Facebook, е завистта.  Берлинско проучване показва, че един от трима се чувства по-зле, след като е скролвал из Facebook, отколкото преди да използва социалната мрежа. Хората се чувствали по-самотни, ядосани и гневни, казал е експерт пред "Reuters". Най-много завист предизвиквали снимките от ваканции. Хората се разстроивали, когато събират по-малко харесвания и коментари на публикациите си, в сравнение с други приятели, както и ако получават по-малко поздравления за рожден ден. Жените завиждали най-вече за фигурите на други жени и физическата им красота.

 

Снимка: Pexels


3. Променя мозъка

 

Използването на тази социална мрежа може да промени мисленето ни на подсъзнателно ниво - без дори да го осъзнаваме. Когато влезем във Facebook и често виждаме подобни постове - на вредни храни, сладкиши, негативни постове за работата, живота и любовта или статии, които ни карат да изпитваме тревога (като тези за коронавируса), тези неща остават в съзнанието ни и в паметта ни дълго. Мозъкът се фокусира над нещата, които последно сте видeли и прочели и използва тази информация, за да направлява поведението ви и да управлява мнението ви.

 

Снимка: Pexels

Автор: Ивета Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия