5 съвета за правенето на планински преходи

Вижте кои са те

2020-07-17 15:00:00
5 съвета за правенето на планински преходи
Снимка: Pexels

Лятото е времето за повече планински преходи, тъй като тогава не е толкова мокро и хладно, и дори хората, които не спортуват редовно, може да се справят с някои по-леки екопътеки. Но трябва да внимавате как стъпвате и ходите, за да не се контузите. Ето някои съвети от "Pop Sugar".

 

1. Запознайте се предварително с екопътеката

 

Приятелите или роднините решават, че през уикенда ще посетите определена екопътека. По-добре първо се разровете в интернет или в справочниците и научете повече за мястото - труден ли е пътят, дълъг ли е маршрутът, изисква ли се специална екипировка, има ли опасни участъци, от къде точно се преминава, колко време отнема изкачването. Може и първо да потренирате няколко дни, за да нямате мускулна треска след ходенето на планина и да се справите по-лесно с пътя.

 


2. Използвайте компас/карти

 

Ако за първи път ходите на това място, трябва да носите карта, компас и да се научите да ги разчитате. Много е важно да сте добре подготвени, за да не се изгубите. Носете неща, необходими за първа помощ - за всеки случай. Трябват ви вода, храна, лепенки, болкоуспокояващи, марли и т.н. Не разчитайте само на интернет, батерията на телефона ви може да падне или може да няма обхват и да не успеете да проверите маршрута.

 

Снимка: Pexels

 


3. Изберете удобни обувки

 

На планина се ходи със специални спортни обувки, за предпочитане - с грайфери. Особено, ако сте избрали маршрут, който не е лек. Трябва да сте с обувки, които не ви стискат и с които ви е удобно - все пак ще вървите по скали, камъни и т.н.

 


4. Пийте вода

 

Много е важно да сте добре хидратирани, докато правите планински преход. Там се изморявате от вървенето, такаче трябва да имате енергия и да не допускате да се дехидратирате. Хубаво е и да сте хапнали - не прекалено много, но и достатъчно добре, за да имате сили да изкачите върха.

 

5. Слушайте тялото си

 

Както при всяка тренировка - съобразявайте се със своето темпо. Не се насилвайте да ходите прекалено бързо, ако не ви достига въздух. Правете малки стъпки и си почивайте редовно, ако сте натоварени и изморени. Не се разсейвайте и гледайте внимателно къде стъпвате.

Автор: Ивета Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия