Орлов нокът: 7 ползи за здравето

Вижте кои са те

2020-06-10 16:30:00
Орлов нокът: 7 ползи за здравето
Снимка: Pixabay

Орлов нокът, наричан още лоницера,  е от семейство Бъзови. У нас се отглежда предимно като декоративно растение, и може да се забележи около оградите на къщите. То е увивно растение с бели и розови цветове и масивна зелена маса.  Но носи редица ползи за здравето. Смята се, че то притежава антивирусно, антиоксидантно и съдоразширяващо действие и помага на хората да се справят с меланхоличните настроения. Eто и защо то е полезно, според "Prohealth".

 


1. Действа антивъзпалително

 

Маслото от орлов нокът облекчава болките в ставите и в мускулите. То е полезно за страдащите от артрит.  Може да го използвате във ваната или под душа.

 


2. Помага при болести

 

Може да си направите чай от цветовете на орловия нокът, който помага при настинки и лекува кашлицата. Действа добре на инфекции на горните дихателни пътища и помага на страдащите от астма.

 

Снимка: Pixabay


3. Има антибактериално действие

 

Орловият нокът е бил използван, за да се лекуват инфекции, причинени от бактерията стрептокок. Растението съдържа аромадендрен, който спира разрастването на бактериите.

 

4.  Ароматерапия

 

Няколко капки от маслото от орлов нокът ще ви накарат да се почувствате страхотно. То излъчва аромат, който облекчава психическия и физическия стрес и ви помага да останете спокойни, подобрява настроението и ви зарежда с енергия. Някои използват маслото и за масажи.

 


5. Действа като антиоксидант

 

Растението спира действието на свободните радикали и намалява оксидативния стрес. Това ни пази от рак и други заболявания.

 

Снимка: Pixabay

 


6. Грижи се за кожата

 

Орловият нокът може да облекчи някои кожни раздразнения - обрив от отровен дъб, например, както и порязвания. Добавете няколко капки масло от орлов нокът във водата за почистване на кожата, която използвате, и ще забележите, че кожните възпаления изчезват. Някои правят и ексфолианти с масло от орлов нокът.

 


7. Пази косата

 

Маслото от орлов нокът защитава косата ви от шампоаните, пълни с химикали, третирането на косата с преса и сешоар и т.н. Може да смесите половин чаена лъжичка кокосово масло с две капки масло от орлов нокът и с получената смес да намажете кичурите на косата, но без да стигате до корените. Така сухата и крехка коса ще стане здрава и мека.

Автор: Ивета Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия