Грижа за организма при карантината: 5 съвета

Вижте какво да правите

2020-05-15 15:00:00
Грижа за организма при карантината: 5 съвета
Снимка: Pixabay

Заради пандемията от коронавирус, прекарваме повече време вкъщи и трябва да се пазим от заразяване. Няма как да ходим често на фитнес или културни събития, не можем да се разхождаме прекалено дълго в парковете, но има някои неща, които можем да направим вкъщи, за да поддържаме доброто си здравословно състояние. Ето кои са те, според британския "Cosmopolitan".

 


Набавяйте си витамин D

 

Когато пече слънце, уверете се, че прекарвате поне 15 минути навън, съветва д-р Шахзади Харпър. Този витамин подобрява настроението, както и функциите на костите и на имунната система. Хубаво е и често да пиете витамин D на таблетки.

 

 


Правете тазови упражнения

 

Сега е времето да се фокусирате върху упражненията за таз. Трябва да заздравите мускулите на тазовото дъно. Докато гледате телевизия или миете съдове, стиснете тазовите мускули за 10 секунди, после отпуснете. Направете няколко такива серии. Това важи за дамите.

 

Снимка: Pexels


Намалете емоционалното хранене

 

"Емоционалното хранене, причинено от стрес, може да се превърне в проблем, докато сме затворени вкъщи. Когато нямаме какво да правим, скуката ни завладява и ядем повече от обикновено", казва д-р Харпър. Експертът съветва, когато изпитате глад, а сте яли, да държите ръцете си заети, за да се разсеете. Например, може да плетете, да гладите, да редите пъзел и т.н. Тези активности ви успокояват и разсейват.

 

Снимка: Pexels

 


Грижете се за стомаха

 

90% от хормона на щастието, серотонин, преминава през стомаха. 70% от имунитета също. Затова яжте разнообразни храни, включвайте много плодове и зеленчуци в менюто си. Сега имате повече време и може да готвите по-често.

 

Снимка: Pexels


Оставете кожата да диша

 

Стоите повече вкъщи и не ходите на официални събития и партита - няма нужда и да се гримирате. Оставете кожата да диша, да си почине от грима. Важно е да пиете много вода, за да сте добре хидратирани.

 

Снимка: Pexels

Автор: Ивета Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия