5 факта за ягодите

Вижте кои са те

2020-07-01 15:00:00
5 факта за ягодите
Снимка: Pexels

Ягодите са любим летен плод на много хора. Освен вкусни, те са полезни за организма. Ето какво може да не знаете за тях, според "Female First".

 


1. Порция ягоди съдържа повече витамин С от един портокал

 

Ягодите са богати на витамин С и дори шепа ягоди съдържат повече от този витамин, в сравнение с един портокал. Само 7 ягоди ви осигурят препоръчителната дневна доза витамин С. Това подпомага имунната система и бори умората. Древните римляни са използвали ягодите за лечение на депресия, треска, болки в гърлото.

 


2. Лекуват подпухнали очи

 

Дерматологът Абигейл Джеймс казва, че ягодите съдържат антоциани, който помагат много на кръвоносната система. Те имат и стягащи свойства, затова лекуват подпухналите очи. Може да разрежете ягода на две и да сложите половинките точно под очите.

 

Снимка: Pexels

 


3. Действат хубаво на кожата

 

Тези плодове съдържат алфахидрокси киселини, които се използват в козметичната индустрия, посветена на грижа за кожата. Тези киселини подмладяват и ексфолират кожата. Ягодите са ефектни и при обриви и пъпки, тъй като съдържат салицилова киселина.

 


4. Най-тежката ягода е отгледана в Япония

 

Според рекордите на Гинес, най-тежката ягода в света е отгледана в Япония - при фермера Кожи Накао. Тя е открита през 2015 г. Яодата е тежала 250 грама, била висока 8 сантиметра и широка 12 сантиметра.

 


5. Полезни са за косата

 

Ягодите са полезни за коата и скалпа. Витамините и алфахидрокси киселините се борят с пърхота, а витамин С в тях осигурява по-добро абсорбиране на желязото в организма, което стимулира растежа на коса.

Автор: Ивета Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия