6 храни, които борят стреса

Ето кои са те

2020-05-14 15:00:00
6 храни, които борят стреса
Снимка: Pexels

В днешно време повечето хора се оплакват, че са много стресирани. Една от причините в момента може да е пандемията от коронавирус, но забързаното ежедневие също ни кара да изпитваме тревожност. Ето с кои храни да преборите стреса, според "Psycom".

 


Аспержи

 

Много проучвания доказват, че още през 60-те години на миналия век, хората, които са страдали от тревожност и депресия, имат недостиг на фолиева киселина. В аспержите се съдържа голямо количество от този елемент, който повдига настроението.

 

Снимка: Pexels

 


Боровинки

 

Когато сме стресирани и под напрежение, нашият организъм копнее за витамин С, който защитава клетките и помпа имунитета. А тези горски плодове са пълни с полезния витамин. Те са богати и на антиоксиданти, които също помагат да се отпуснем. А и са сладки - сладкото подобрява настроението, но по-добре да хапнем нискокалорични плодове, а не вредни вафли, пасти, торти и т.н.

 

Снимка: Pexels

 


Пуешко

 

Пуешкото месо е много полезно, нискокалорично е и засища. В него се съдържа съставката триптофан, която ни помага да заспим по-бързо. Триптофанът е аминокиселина, от която организмът се нуждае, за да произвежда серотонин. Серотонинът повдига настроението и помага при проблеми със съня.

 

Снимка: Pixabay


Бадеми

 

Проучвания показват, че магнезият може да помогне за облекчаване на стреса. Около 12 бадема съдържат 75 грама магнезий, което е 19% от нужната дневна доза. Може да заложите и на други храни, богати на елемента - леща, семена, авокадо.

 

Снимка: Pexels


Кисело мляко

 

Някои ферментирали храни, като киселото мляко, също могат да ни помогнат в борбата със стреса. Не го изключвайте от дневното си меню. Може да го хапвате на закуска с мюсли. Смята се, че киселото мляко дори може да предотврати стерсови симптоми - страх от ситуации, в които може да бъдете съдени, срам, унижение, притеснения от това, че сте обидили някого.

 

Снимка: Pexels


Сьомга

 

Изследване на университета в Охайо показва, че храните, богати на Омега-3 мастни киселини, са ефективни в борбата с умората, стреса, напрежението. Сьомгата е много добър вариант, тъй като тя е полезна и за имунната система. Може да хапвате и соя, чиа, орехи.

 

Снимка: Pexels

Автор: Ивета Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия