Хапвайте между основните хранения, това пази косата!

Ето какво казва специалист

2020-07-02 15:00:00
Хапвайте между основните хранения, това пази косата!
Снимка: Pixabay

Заради социалната изолация, много хора признават, че хапват повече, тъй като са вкъщи почти през целия ден и обичат да ядат нещо, докато гледат сериали или телевизия. Това значи, че освен закуска, обяд и вечеря, по-често хората си позволяват и следобедна закуска, и като цяло - хапвания между основните ястия. Оказва се, че това изобщо не е нещо лошо. Ако залагате на правилните храни, хапването между основните хранения носи ползи на косата.

 


Защо?

 

Трихологът Анабел Кингсли казва пред британския "Cosmopolitan": "Храненето между основните ястия е много важно за косата. Енергията спира да достига до космените фоликули 4 часа след хранене".  Това значи, че 4 часа след хапване на нещо, съставките на хранителните продукти спират да бъдат доставяни до косата. Затова, ако искате косата да е здрава, яжте често, не залагайте само на 3 основни и големи ястия. "Косата е последната част от тялото, която получава ползи от храната и първата, която страда, когато менюто ни не е добро. Балансирана диета, която съдържа всички важни хранителни групи следователно, е много нужна", обяснява Анабел.

 

Какво да ядете?

 

Естествено, важно е да поемате полезни храни между основните хранения, а не сладкиши. Експертът препоръчва да хапвате крекери от кейл и киноа, оризови кексчета с пушена сьомга, круши, пуканки, тортила с гуакамоле.

 

Снимка: Pexels


Храни за закуска и обяд

 

Трихологът казва, че закуската и обядът са най-важни, за да имате здрава и красива коса. Според нея, перфектната закуска е препечена филийка със смакчано на пюре авокадо и 2 поширани яйца, както и няколко свежи горски плодове. За обяд е най-добре да хапнете салата със сьомга, пресни картофи, и малко плодове.

 


Снимка: Pexels

 


Най-добрите съставки за косата

 

Анабел Кингсли споделя, че има 3 хранителни групи, които са много важни за здравето и доброто състояние на косата.

 


Протеин

 

"Косата ви е направена от протеин, и храните, богати на протеин, помагат на кичурите да са по-здрави", посочва тя. Залагайте на яйца, риба, котидж сирене с нисък процент на мазнини. Веганите могат да хапват бадеми, киноа, тофу.

 


Снимка: Pexels


Сложни въглехидрати

 

Клетките на косата растат доста бързо, затова изискват повече енергия за този процес. Това може да се осигури със сложни въглехидрати - кафяв ориз, пшеничен хляб, овесена каша.

 


Снимка: Pexels

 

Желязо

 

Желязото помага за растежа на косата. Източници на желязо са червеното месо, като пържолите и черния дроб, морските дарове, спанакът, копривата, зелето, червеното цвекло, бобът, яйцата.

 

Снимка: Pexels

Автор: Ивета Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия