Не ходете боси вкъщи, вредно е за ставите

Ето какво казва специалист

2020-04-30 18:00:00
Не ходете боси вкъщи, вредно е за ставите
Снимка: Pexels

Заради пандемията от коронавирус, повечето хора стоят основно вкъщи, учат от дома и работят вкъщи, ако имат възможност. Затова, в последните седмици все по-рядко хората носят обувки.

 

Сега е препоръчително да се излиза само до магазини и аптеки, или ако имате неотложна работа. И голяма част от хората споделят, че стоят вкъщи боси или само по чорапи. Но това може да вреди на вашите стави, предупреждават от "PopSugar".

 

Проблемите със ставите може да дойдат именно от ходенето боси по-дълго време, особено ако имате или сте имали и някакви други проблеми с ходилата. Стъпването бос създава напрежение върху ходилото, обяснява Рок Позитано, лекар в Ню Йорк.

 

Снимка: Pexels

 

"Връзката между правилната подкрепа за крака и архитектурата има директно влияние върху биомеханичните функции на коляното, бедрото и кръста. Много често, чуваме пациент да казва, че когато е бос, изпитва болка в коляното или кръста", обяснява експертът.

 

Естествено, няма как да стоите вкъщи с обувките, с които излизате навън. Но д-р Позитано съветва да обувате чехли за вкъщи, стига те да не са тип прашка. Чехлите служат като бариера и дават стабилност на крака.

Автор: Ивета Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия