Какво трябва да знаете за сапуните и миенето на ръце?

Ето важна информация

2020-04-22 15:00:00
Какво трябва да знаете за сапуните и миенето на ръце?
Снимка: Pixabay

Поддържането на добра хигиена и честото миене на ръце са много важни винаги, но сега трябва да наблягаме още повече на тях, заради пандемията от коронавирус. "Простото действие - да измиеш ръцете със сапун е все още най-добрата защита от коронавирус", казва Мириам Сидибе, експерт по хигиена, пред "PopSugar". Сапунът убива коронавируса, както и бактерии и патогени, но в последно време модерни и търсени станаха и дезинфектантите. Те вършат чудесна работа, когато сте навън и няма как да измиете ръцете. Ето какво трябва да знаете за действието на сапуните и дезинфектантите и за добрата хигиена.

 


Колко често да миете ръцете?

 

"По всяко време може да имате 3200 микроби по ръцете си, много от които не вредят", коментира експертът. Тя съветва да миете ръцете колкото се може по-често, задължително след използване на тоалетна, преди хранене, след докосване на домашен любимец, след като се приберете вкъщи и т.н. Ръцете трябва да се мият със сапун минимум по 10-12 пъти на ден.

 


Колко време да миете ръцете?

 

От Световната здравна организация препоръчват да миете ръцете по 40 секунди. А други експерти казват, че 20 секунди са достатъчни. След това използвайте чиста кърпа, за да подсушите ръцете и да премахнете оставащите бактерии.

 


Всички сапуни ли вършат работа?

 

Д-р Сидибе казва, че всички сапуни са достатъчно добри и ефективни. Може да използвате големи твърди сапуни, малки сапунени барчета, течни сапуни.

 

Снимка: Pexels


Какво количество сапун да използвате?

 

Ако използвате течен сапун, една капка е достатъчна, за да измиете добре ръцете. Твърдият сапун също трябва да е малко количество. Ако се оформи пяна, значи сте сложили достатъчно. Температурата на водата не е от значение.

 


Дезинфектант VS сапун

 

Препоръчително е да използвате дезинфектант, който е поне с 60% съдържание на алкохол. Той също предпазва от коронавирус, но сапунът е по-ефективен и на първо място, най-важно е да миете ръцете със сапун. Сапунът е по-добър в убиването на бактерии. Но, ако сте на публично място, дезинфектантът за ръце също върши страхотна работа. Като го нанесете, търкайте ръцете поне 20 секунди.

 

Снимка: Pexels

 

Коя част на ръцете забравяте да измиете?

 

Лекарката казва, че хората забравят да търкат горната част на ръката. Те трият добре дланта, но не и горната част.

 


Помагат ли късите нокти?

 

Д-р Сидибе казва, че може да ви е от полза, ако ноктите ви са по-къси. Но дори да сте с дълги нокти, просто трябва да миете ръцете добре и да чистите частта под ноктите.

Автор: Ивета Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия