Храни, богати на витамин А

Вижте какво да хапвате за силен имунитет

2020-04-16 16:30:00
Храни, богати на витамин А
Снимка: Pixabay

Витамин А е много полезен и важен за процесите в организма. Той играе ключова роля за подсилването на имунитета, а е добър и за репродуктивността, здравето на кожата, зрението, растежа и развитието. Ето и кои са храните, източници на витамин А, според "MedicalNewsToday".

 

Говежди черен дроб

 

Животинските черни дробове са сред най-добрите източници на витамин А. Около 80 грама пържен на тиган годежди черен дроб съдържа 444% процента от препоръчителната дневна доза витамин А. Дробът е богат и на протеини, витамини В2 и В12, желязо, фолиева киселина.

 

Снимка: Pixabay

 


Сладки картофи

 

Един картоф, варен с обелката, ви осигурява 561% от нужната дневна доза витамин А. В този зеленчук витаминът е във формата на бета-каротин. Бета-каротинът пази от рак на простатата и рак на дебелото черво. Сладките картофи са нискокалорични и полезни - съдържат още витамин С, витамин В6, фибри, калий.

 

Снимка: Pexels

 


Моркови

 

Тези зеленчуци също са богати на бета-каротин. Яжте няколко сурови моркова на ден и ще се снабдите с нужното количество витамин А. Морковите са идеални за диета - с много малко калории и с диетични фибри. Те се грижат за здравето на стомаха.

 

Снимка: Pexels


Спанак

 

Зелените зеленчуци са чудесни за имунната система. Спанакът е витаминозна бомба. Около 100-120 грама печен спанак ви снабдява с 229% от препоръчителната дневна доза витамин А. Спанакът съдържа още желязо и магнезий. Някои проучвания доказват, че зеленчукът спомага за намаляване на кръвното налягане.

 

Снимка: Pexels

 


Червена камба

 

Вкусен зеленчук, който трябва да присъства в менюто ви. Червената камба е богата на витамин А и съдържа много малко калории. Източник е и на витамин С, витамин В6 и фолиева киселина, които стимулират имунната система. Камбитата съдържат и антиоксиданти.

 

Снимка: Pexels

Манго

 

Едно сурово манго съдържа 45% от нужната дневна доза витамин А. Тези плодове са богати на антиоксиданти и диетични фибри. Те се грижат за здравето на стомаха.

 

Снимка: Pexels

Автор: Ивета Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия