Съсипали сте кожата си? Ето как да се поправите

Вижте съветите от специалист

2020-04-13 15:00:00
Съсипали сте кожата си? Ето как да се поправите
Снимка: Pexels

Изолацията може да влияе зле на кожата, защото сега прекарвате повече време вътре. Може да сте прекалили с използването на дадени продукти, да сте изпробвали нови маски, да сте изстискали всичките си пъпки и т.н. А и стресът също води до поява на акне и зачервявания. Ето как да поправите проблемите, според британския "Cosmopolitan".

 


1. Изгорили сте кожата, защото сте пробвали много киселинни продукти

 

Забелязали сте, че имате цирей и сте решили да го излекувате, като сложите тонер със салицилова киселина. А после и серум с лактична киселина. А ако сте смесили някой от тези продукти и с избелващ крем или крем за тъмни петна, сигурно сте се събудили с червена, груба кожа. "Киселините разлагат и унищожават кожните клетки в кожната бариера, което е добре, докато не използвате прекалено много и буквално не изгорите горния слой на кожата", казва лекарят Мона Гохара.

 

Решението: Спрете да използвате продукти, които са агресивни. Заложете на нежен почистващ лосион, лек овлажнител и вазелин. "Вазелинът е прекрасен в тази ситуация", казва тя. Той създава защитна бариера, която помага на кожата да се възстанови и излекува. Слагайте вазелин и крем вечер и сутрин, но знайте, че кожата за възстановява напълно за около 28 дни.

 

Снимка: Pexels


2. Прекалили сте с ретинола и кожата се бели

 

Ако сте използвали прекалено много ретинол, кожата започва да се бели. При всяко използване на ретинол, може да се появят люспи, но ако сте нанасяли прекалено много от този продукт или той е бил прекалено силен - цялото ви лице е в люспи и имате чувството, че кожата буквално пада. "Ретинолът стимулира производството на колаген, за да създаде нова и свежа кожа, но и забързва процеса на сменяне на кожните клетки", казва Гохара.

 

Решението: Най-важно е да не късате и премахвате кожичките и люспите. Тове е безсмислено - нови и повече люспи ще се появят, а може и да ви останат белези. Най-добре е да хидратирате кожата. Използвайте серум с хиалуронова киселина и после си направете листна маска. Останете с нея 20 минути, за да се хидратира кожата. Забравете за ретинола в рамките на 5-7 дни, за да се излекува кожата напълно. После го използвайте само веднъж седмично, докато отново свикнете с него.

 

Снимка: Pexels

 

3. Стискали сте пъпките си

 

Това никога не води до нищо добро и не е полезно. Може да ви останат белези, да се появят нови пъпки, мястото да кърви по-дълго. Затова - никога не изстисквайте пъпките си!

 

Решението: Спрете да стискате пъпките си и се заредете с търпение. Измийте ръцете сисъс сапун и вода, после нанесете на лицето нежен и хидратиращ измиващ препарат. Не използвайте агресивни тонери за лице, кремове за акне или скрабове. Ако пъпките ви още кървят, сложете им тънки лепенки и ги оставете така за 8-9 часа. После нанесете овлажнител.

 

Снимка: БГНЕС

Автор: Ивета Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия