5 съвета как да останете здрави по време на пандемия

Ето как

2020-04-09 12:00:00
5 съвета как да останете здрави по време на пандемия
Снимка: Pexels

Хората по света са в стрес заради пандемията от коронавирус. В някои страни болните и смъртните случаи продължават да се увеличават, а и има много строги мерки, които трябва да спазваме. Социалната изолация влияе зле на психиката, но не трябва да излизаме навън, освен ако не ходим на работа или не отиваме до магазина или до аптеката. Ето няколко съвета как да намалите напрежението и да поддържате доброто си здравословно състояние в този период.

 

Мийте ръцете често

 

Това е най-важното правило и задължителна превантивна мярка. Трябва да миете ръцете много често, със сапун и вода, по около 20 секунди. Ръцете трябва да се мият преди и след хранене, преди и след ходене до тоалетна, след ходене до магазина, след докосване на повърхности на обществени места, преди и след полагане на грижи за болен човек, след докосване на домашен любимец и т.н. Задължително мийте ръцете със сапун и вода и след кихане, кашляне, духане на носа и т.н. Сапунът убива вирусите.

 

Снимка: Pexels


Ако нямате дезинфектант, използвайте етерични масла

 

Ако сте навън и няма как да измиете ръцете с вода и сапун, дезинфектантите също вършат добра работа, но трябва да са с над 60% съдържание на алкохол. Но дезинфектантите са много търсени, невинаги може да ги намерите в аптеките и дрогериите, а и може да изсушат много ръцете ви, ако имате чувствителна кожа. Ако не намерите дезинфектант, използвайте етерични масла. Те са природни продукти, по-нежни са и така кожата ще си почине. Заложете на етеричните масла от терапевтичен клас. С няколко капки от тях също може да почиствате телефона, клавиатурата, бюрото и т.н. Цитрусовите етерични масла, като лимон и портокал, са антибактериални, с антимикробни и антивирусни свойства.

 

Снимка: Pexels


Яжте органична храна

 

Имунната система може да бъде подсилена, като се движите и спортувате, и хапвате чиста и полезна храна. Сега няма как да тренирате много, но залагайте на органични хранителни продукти и си почивайте добре. Когато купувате зеленчуци, трябва да ги миете старателно. Яжте повече месо, залагайте на варива. Гответе повече и забравете за фаст фууда.

 

Снимка: Pexels


Подреждайте и чистете

 

В момента стоите основно вкъщи и най-накрая имате време да почистите по-добре стаята или апартамента, да изхвърлите ненужните неща, да подредите гардероба и шкафовете. Поддържайте добра хигиена в дома. Ако е подредено и организирано, това ще повлияе добре и на вашето настроение. Може и най-накрая да разчистите компютъра - изтрийте ненужните файлове и сортирайте снимките.

 

Снимка: Pexels


Забавлявайте се

 

Най-важно е да не се оставяте на стреса и напрежението и да мислите положително, въпреки социалната изолация. Ако сте самотни, говорете често по телефона или по социалните мрежи с роднини и приятели. Правете упражнения вкъщи, така ще намалите стреса - който също влияе зле на имунитета. А ако живеете с приятели, гадже, роднини, съквартирант - има толкова много забавни неща, които може да правите. Гледайте филми, гответе заедно, пробвайте ново вино, играйте бордови игри и карти, свирете на музикален инструмент, спортувайте заедно, четете, слуашайте музика и си напарвете караоке.

 

Снимка: Pexels

Автор: Ивета Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия