4 храни за имунитет

Вижте кои са те

2020-04-01 16:30:00
4 храни за имунитет
Снимка: Pexels

Заради пролетната умора, грипът и пандемията от коронавирус, трябва да подсилим имунната система и да поддържаме организма в здравословно състояние. Голямо влияние тук играе храната. Ето някои продукти, които задължително да включите в менюто си.

 


Цитруси

 

Витамин С е ключов за засилване на имунитета. Много е важно да поемате витамин С всеки ден. Сигурно, още като малки са ви казвали, че когато сте болни трябва да ядете много плодове и да пиете портокалов сок. Витаминът има високо съдържание в някои цитруси - грейпфрут, портокали, мандарини, лимони, лаймове, клементини. Смята се, че витамин С повишава броя на белите кръвни телца, които се борят с инфекциите.

 

Снимка: Pexels


Чесън

 

Някои хора не обичат чесън, защото им се струва много лютив. Но този зеленчук е много полезен и прави ястията по-вкусни. Много известни готвачи го използват в какви ли не рецепти. Според изследвания, чесънът намалява кръвното налягане и когато сте настинали, той облекчава симптомите и не позволява състоянието ви да се влоши. Отива си с много храни и манджи.

 

Снимка: Pexels


Миди

 

Може да са малко по-скъпи и да не ги намирате лесно по всички магазини, но мидите са полезна храна. Те съдържат цинк, минерал, който се бори с инфекциите. Той играе и важна роля в синтеза на протеин, деленето на клетките и кардиомиопатията. Проучвания твърдят, че сърцето функционира по-добре, ако поемате повече цинк.

 

Снимка: Pexels


Фреш от ябълки, портокали и моркови

 

Това е страхотен микс! Напитката става не само вкусна, но истинска витаминозна бомба. Фрешът от ябълки, портокали и моркови съдържа витамините А, В6 и С. Той е богат и на фолиева киселина и калий. Витамин А и фолиевата киселина се борят с настинките. Тази напитка ще ви зареди с много енергия, ако я пиете сутрин.

 

Снимка: Pixabay

Автор: Ивета Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия