Срещу вируси: 6 стъпки към балансиране на имунната система

Вижте кои са те

2020-03-23 16:30:00
Срещу вируси: 6 стъпки към балансиране на имунната система
Снимка: Pixabay

За да се предпазим от коронавирус, сега всички опитваме да засилим имунната си система - с пиене на витамини, поемане на определени храни, повече сън и почивка и т.н.

 

Джена Маккиочи, имунолог в Брайтън, казва пред "Pop Sugar", че в момента не трябва да се опитваме да подсилим имунната система, а да я балансираме.

 

"Имунитетът е система, не един субект, така че, за да функционира добре, тя изисква баланс, а не подсилване. Балансът идва не само от храненето и хранителните добавки, то се простира до базисната хигиена, разумният начин на живот, с редовна физическа активност, достатъчно сън и управляване на стреса", обяснява тя.

 

Ето и как да постигнете този баланс, според специалистката.

 

Спете достатъчно

 

Качественият сън е много важен за психическото здраве, за доброто състояние на организма и за имунната систеча. Клетките естествени убийци в организма ни се борят с настинките и вирусите. "Само една нощ лош сън може да намали броя на тези клетки със 70%", обяснява Маккиочи. Това води до разрушаване на баланса на имунната система. По-голямото количество сън подобрява произвеждането на тези клетки и възможността за преборване на вирусите.

 

Снимка: Pexels


Грижа за стомаха

 

"Над 70% от имунната система е разположена в стомаха", казва екпертът. Затова трябва да се храните разнообразно, да включвате в менюто си фибри и растения, за да се заредите с добри бактерии. Лекарката препоръчва да хапвате лук и чесън, които са пълни с антиоксиданти и помагат на имунната система да се бори. Ако ядете и пиете твърде много сладки храни и напитки, пълни със захар, това потиска възможността на организма ви да абсорбира витамин С. А той е приятел на имунната система.

 

Снимка: Pexels


Яжте според сезона

 

В зависимост от времето навън и сезона, ние копнеем за различни храни. Имунната ни система също се променя през различните сезони. През студените месеци, организмът ни се нуждае от повече енергия, за да е здрав, затова е най-добре да хапвате по-леки и топли ястия - като супи и бульони.

 

Снимка: Pexels


Бъдете спокойни

 

"Стресът е един от най-големите причинители на небалансирана имунна система и води до податливост на инфекции. След стресиращо събитие, кортизолът (стресовият хормон) намалява нивата на циркулиращите имунни клетки и слага пауза на идващото ново поколение клетки", коментира лекарката. В най-лошите случаи, кортизолът може да причини възпаление и така да станем по-податливи на инфекции. Затова е важно да не се поддаваме на стреса, да медитираме, да си почиваме и да оставяме време за себе си.

 

Снимка: Pexels


Движете се

 

Сега трябва да стоим основно вкъщи, няма как да тренираме и спортуваме навън или по фитнес зали. Но е много важно да останем физически активни. Това ще повлияе добре на психическото здраве и на имунитета. "Упражненията имат голямо влияние върху способността на имунната система да изпълнява многото си задачи", казва Маккиочи. Движението на мускулите позволява да се поддържа здравословен лимфен поток. А лимфната система помага на имунната система да функционира добре. Продължавайте да тренирате вкъщи, и нискоинтезивни, и високоинтензивни тренировки. Правете разходки с бързо темпо в дома.

 

Снимка: Pexels


Поемайте витамини

 

Лекарката препоръчва да наблегнете на витамин С, витамин D и цинк. Витамин D подпомага имунната система и заздравява костите, витамин С повишава нивана на енергията и забързва възстановяването, когато имате настинка. А цинкът помага на имунната система да се бори с настинките.

 

Снимка: Pexels

Автор: Ивета Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия