5 мита за коронавируса

Вижте кои са те

2020-03-23 13:30:00
5 мита за коронавируса
Снимка: Pixabay

Заради разпространението на коронавируса по света, се разпространява и все повече невярна информация за него. Много е важно да се доверявате само на сигурни източники и да следите сайтовете на институциите. Ето и кои са най-големите митове за вируса, според британското издание на "Cosmopolitan", от което са направили интервю с д-р Клаудия Пастидес.

 


1. Дезинфектантите не убиват вируса

 

Най-важно е да миете ръцете много често, със сапун и вода поне 20 секунди. Но дезинфектнатите също вършат много добра работа и унищожават коронавируса. Норовирусът, който предизвиква стомашни болки, не може да бъде убит от дезинфектант. Но коронавирусът може - ако дезинфектантът съдържа поне 60% алкохол.

 

Снимка: Pixabay

 


2. Домашните любимци пренасят вируса

 

Няма доказателства, че коронавирусът може да бъде разнасян от домашните ви любимци. Все пак, още е рано - учените тепърва разучват коронавируса и следят ситуацията, така че не се знае дали това е окончателното становище. Мийте ръцете си след игра с домашния любимец. Но засега няма доказателство, че той може да пренася вируса.

 


3. Горещият душ убива вируса

 

Веднъж щом вирусът влезе в организма, само имунната система може да го убие. Да си взимате горещ душ и да пиете топла вода и други топли напитки, не е ефективно. Те няма да достигнат клетките, в които се намира вирусът. 

 


4. Гаргарата с чесън предпазва

 

Поредният мит. Няма научно доказателство, че редовното правене на гаргара с чесън, солена вода, топли напитки или каквото и да е друго, ще ви предпази от коронавирус.

 

Снимка: Pixabay

 

5. Хапването на чесън помага

 

Много е важно да се храните здравословно и чесънът е част от храните, които пазят от настинки и вируси, по принцип. Задължително е да консумирате повече плодове и зеленчуци. Но няма доказателство, че чесънът предотвратява коронавируса - той просто е полезен и засилва имунитета.

Автор: Ивета Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия