Заради коронавируса: Безопасно ли е да се ходи на фитнес?

По-добре е да избягвате фитнес залите

2020-03-10 13:30:00
Заради коронавируса: Безопасно ли е да се ходи на фитнес?
Снимка: Pixabay

Коронавирусът се разпространява във все повече държави, а вече бяха потвърдени и първите случаи в България.

 

Много културни институции затвориха врати за посетители, и не се препоръчва да ходите в молове, кафета, ресторанти - където е пълно с тълпи от хора.

 

Специалстите казват, че най-важно е да поддържате добра хигиена - да миете ръцете често, по около 20 секунди. Но сигурно се чудите дали може да продължите да тренирате и да ходите във фитнеса тези дни.

 

От британското издание на "Cosmopolitan" съветват, ако решите да посетите фитнеса, да сте много предпазливи.

 

"Вирусите може да живеят на повърхността на предмети за няколко часа, затова фитнес оборудването е главният виновник за възможността да хванете вирус", предупреждава д-р Рави Томар, който практикува в Портланд.

 

Той съветва хората, които не се чувстват добре, да избягват ходенето на фитнес, независимо дали страдат от коронавирус или друг грип. Важно е да не ходите на тренировка, дори оплакванията ви да идват от пролетна алергия или настинка.

 

"Кашлянето и кихането разпространяват капчици по-далеч, отколкото си мислите (до 8 метра) и те могат да останат във въздуха дълго време", обяснява Томар.

 

Снимка: Pixabay

 

А почистването на уреди с мокра кърпичка, няма да помогне.

 

"За съжаление, просто да почистите уредите и повърхностите във фитнеса с мокра кърпичка, няма да даде резултат", казва специалистът. Повечето мокри кърпички са антибактериални и съдържат алкохол, но това не може да замени щателното почистване.

 

А и ако измивате ръцете във фитнеса само с мокри кърпички - това също е опасно. Ръцете трябва да се мият с вода и сапун поне 20 секунди.

Автор: Ивета Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия