4 храни, с които да възстановите мускулите след тренировка

Ето кои са те

2020-02-21 16:30:00
4 храни, с които да възстановите мускулите след тренировка
Снимка: Pexels

Тренировките са много полезни за вас, правят ви по-издръжливи и енергични. Но веднага след тежка и здрава тренировка, вие сте изморени и изцедени. Сигурно изпитвате и голям апетит, но не е хубаво да прегрешавате с мазни и сладки храни - иначе спортуването няма да е толкова ефективно. Заложете на храни, които се грижат за здравето ви и възстановяват мускулите ви, за да имате повече сила. Ето и кои са те.

 


Спанак

 

Спанакът, както и другите кръстоцветни зеленчуци, е пълен с много полезни хранителни съставки. Той съдържа витамините Е, С и А, които борят възпаленията. Богат е и на протеини - засища ви и ви дава сили след тренировка. Ако не обичате салата от спанак, сложете спанак в блендъра и си направете шейк.

 

Снимка: Pexels


Боровинки и малини

 

Горските плодове също са ваш съюзник след спортуване. Всички плодове съдържат антиоксиданти, но боровинките са с най-високо съдържание, затова с тях бързо се възстановявате след тежките тренировки. Малините и боровинките са богати на въглехидрати и сиртуин. Сиртуинът помага за образуването на ензими, които засилват метаболизма.

 

Снимка: Pexels


Банани

 

Може да си вземете банани в залата или когато спортувате навън и веднага да хапнете един от тях след тренировка. Те са богати на въглехидрати и калий - тези вещества подпомагат възстановяването на мускулите след спорт. Вие губите калий, когато тренирате и се потите - така че пак трябва да се снабдите с него. А запасите ви от въглехидрати също се изчерпват при тренировка - затова хапвайте банани.

 

Снимка: Pexels


Овесена каша

 

Чудите се какво да си сготвите вкъщи, когато сте изморени след спорта? Овесената каша се прави лесно и ще ви помогне да се почувствате по-бодри. Проучвания дори доказват, че ако редовно хапвате овесена каша, вие ще се радвате на по-дълъг живот.

 

Снимка: Pexels

 

Фаст фууд по време на диета? Може - ето как!

Автор: Ивета Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия