Колко калории горим на ден?

Ето защо тона е важно

2019-12-19 15:00:00
Колко калории горим на ден?
Снимка: Pixabay

За да водите здравословен начин на живот и да поддържате форма, не е достатъчно само да следите калориите, които поемате. Някои храни са по-калорични, но пък пълни с полезни и важни калории, други - с празни, които не са ви необходими. Необходимо е и да сте активни, да спортувате често, да имате разнообразен хранителен режим, а не просто да следите колко точно калории поемате. Но все пак, важно е да ограничите приема на калории, ако искате да отслабнете бързо и лесно. И да знаете, че не само ястията, а напитките също са пълни с калории. Смята се, че за да свалите килограми, трябва на ден да изгаряте повече калории, отколкото приемате. Затова, много хора си изготвят режим, чрез който намаляват приема на храна, за да поемат по-малко калории, и опитват да смятат колко изгарят на ден.

 


Какво са калориите?

 

Калорията е извънсистемна единица за измерване на енергия, която поемаме от напитките и храните. Калорията се използва главно за съобщаване на енергийната стойност (калоричност) на храните. Всички режими на хранене са съобразени с количеството калории, които дневно поема човешкото тяло и поради тази причина почти всички съвременни хранителни продукти съдържат информация за количеството калории, които организмът би приел при тяхното усвояване. "Всички ние имаме нужда да приемаме определено количество калории на ден, за да останем здрави и да се справяме с ежедневните си задачи. Но ако ядем и пием повече калории, отколкото изгаряме през деня, нашето тяло задържа тези допълнителни калории като излишни телесни мазнини", обяснява специалистът Елиът Мур пред британското издание на "Cosmopolitan". Мъжете се нуждаят средно от 2500 калории на ден, а жените - от около 2000.

 


От какво зависи изгарянето на калории?

 

Изгарянето на калории зависи от много неща - пола, възрастта, теглото, различни болести, начина на живот - дали редовно спортувате или водите по-заседнал живот и т.н. Смята се, че жените горят по-малко калории от мъжете, тъй като силният пол има по-бърз метаболизъм. Мъжете обикновено имат повече мускули, по-тежки кости и повече телесна мазнина, което им позволява по-лесно и бързо да изгарят калории и да отслабват.

 

Снимка: Pixabay


Колко калории се изгарят при различни дейности?

 

Някои активности горят повече калории от други. Но дори 30-минутната разходка в парка или ходенето пеша до училище и работа помагат в борбата с килограмите. Ето и колко калории горят средно мъжете и жените за 30 минути от следните дейности. Изчисленията са за жена около 70 килограма и мъж около 84 кг. 

 

Ходене - 30 мин

 

Жени - 140 калории, със средно темпо

 

Мъже - 168 калории, със средно темпо

 


Тичане - 30 мин

 

Жени - 343 калории, със средно темпо

 

Мъже - 412 калории, със средно темпо

 


Плуване - 30 мин

 

Жени - 203 калории за стил кроул, 186 калории за гръдно плуване

 

Мъже - 244 калории за стил кроул, 223 калории за гръдно плуване

 


Каране на велосипед - 30 мин

 

Жени - 280 калории, за 19 км. в час

 

Мъже - 336 калории, за 19 км. в час

 

Снимка: Pixabay'



Колко калории горим на ден?

 

Естествено, всичко зависи от килограмите, ръста, начина на живот, възрастта и метаболизма ви.

 

Но изчисленията показват, че жените, които работят в офис и водят заседнал начин на живот горят около 1600 калории на ден, а тези с по-активен начин на живот - 2400 калории.

 

Мъжете, които водят заседнал начин на живот, горят средно около 2000 калории на ден, а по-активните - около 3000 калории.

 

Най-много калории се горят в късния следобед

 

Колко калории се изгарят по време на секс?


Автор: Ивета Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия