Печена пуйка за празниците: полезна и вкусна

Ето защо да хапвате пуешко

2019-12-17 13:30:00
Печена пуйка за празниците: полезна и вкусна
Снимка: Pixabay

Пуйката е едно от задължителните ястия за коледната трапеза, а някои я предпочитат и за новогодишната вечеря. Пуешкото месо е истински деликатес и не е много евтино, но си струва да заложите на него за празниците. Това е здравословна алтернатива на свинското, а и проучвания доказват, че хората ядат много по-често пилшеко, свинско и телешко, така че може да включите пуйката в менюто си поне по празниците. Ето и защо е полезно пуешкото месо.

 


Засища и е богата на витамини

 

Една порция печени пуешки гърди, но без кожата, е около 120 калории, а засища много. Така се снабдявате с 25 грама протеин и само с 2 грама мазнини. Пуешкото месо е богато на витамини от групата В, които пазят сърцето, и минерали, като селен, който действа като антиоксидант. Месото съдържа цинк, магнезий и калий, които дават енергия, помпат имунитета и действат добре на костите. По-тъмното месо е по-богато на витамини и минерали, но и съдържа повече калории и мазнини. Ако сте на диета, яжте повече от бялото месо.

 

Снимка: Pixabay

 


Бори се с анемията

 

Месото на пуйката е пълно с желязо, което е много важно за хората, които страдат от анемия и имат ниско съдържание на желязо в кръвта. Това не е много известен факт, повечето хора препоръчват при анемия да се яде черен дроб, говеждо, червено месо, червено цвекло, леща, спанак, риба и т.н., а често пуешкото бива пропускано в този списък. 100 грама съдържат около 1, 03 мг. желязо.

 

Снимка: Pixabay

 


Съдържа омега-3 мастни киселини

 

Пуйките, които са били отглеждани във просторни ферми, а не в клетки, и са оставяни често на паша навън, дават най-доброто месо. Тези птици много обичат да пасат, да се качват по дърветата и да подскачат навън. Пуйките, които са били изложени на слънчева светлитна и са имали по-разнообразна диета, които са хапвали трева и стръкове, а не само смески, са се развили по-добре. Тяхното месо е по-хранително, с повече полезни съставки и съдържа омега-3 мастни киселини. Те действат противовъзпалително. Те се грижат за сърдечното здраве и мозъчните функции.

 

Снимка: Pixabay

 

Снимка: Pixabay


Не ви се доспива от месото

 

Някои калорични и тежки храни, които често хапваме по коледните празници, ни приспиват, особено когато сме изяли голямо количество от тях. Това обаче няма да се случи, ако наблегнете основно на пуешкото. Има мит, че всъщност пуйката причинява сънливост, защото съдържа аминокиселината триптофан. Но това не е вярно. Съдържанието на триптофан не е голямо и това количество не може да ви причини сънливост. Пилешкото, ядките и семената съдържат повече триптофан.

 

 

Снимка: Pixabay

 


Остатъците са също толкова полезни

 

Ако сте взели голяма пуйка, а на вечерята не е имало много гости или не всички са обичали пуешко - не се притеснявайте. Някои храни са най-полезни, докато са пресни и когато са току-що приготвени. Но пуешкото месо не е от тях, дори да го ядете няколко дни след това, то ще е също толкова богато на полезни съставки. Може да го използвате за направа на сандвич, на салата с маруля, спанак, чушки лук, да го комбинирате с картофи, дори да си направите пуешка супа. Препоръчително е месото да се изяде до 3-4 дни след приготвянето, защото след това става много твърдо.

 

Снимка: Pixabay

Автор: Ивета Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия