5 причини да не можете да отслабнете

Ето кое ви пречи да свалите килограми

2019-07-10 15:00:00
5 причини да не можете да отслабнете
Снимка: Pexels

Ако смятате, че се храните правилно и спортувате достатъчно, но все пак не сваляте килограми и не може да отслабнете, трябва да потърсите какви са причините за това. Ето и няколко предположения, според "The Sun".

 


1. Липса на сън

 

Качественият и продължителен сън е много важен, защото само тогава организмът има възможност да си почине и да се възстанови. Тогава мускулите укрепват и се възстановяват, а мазнините биват изгаряни. Проучвания доказват, че когато спите достатъчно, губите килограми именно заради изгарянето на мазнини. А когато не спите достатъчно и не сте си починали, сте много по-гладни и ще поемете повече калории. Когато сте изморени, скачат нивата на хормоните на глада - грелин и лептин.

 


2. Стрес

 

Ако сте под напрежение, натоварени сте и сте стресирани, стресовият хормон кортизол ви кара да хапвате повече изкушения, пълни с много калории - бисквити, сладкиши, чипс, снакс, газирани напитки и т.н. Защото сте под пара и напрегнати, вие искате да се наградите с нещо вкусно и уж се успокоявате с храната.

 

Снимка: Pexels


3. Не следите калориите

 

Може да се храните здравословно и да следите какво ядете, но не във всеки един момент може да изчислите точно калориите, които поемате. Ако се храните навън, няма как да прецените точно колко грама е това, което поемате и от какви съставки е направено. Трудно е да кажете точно колко калории сте поели. Същото важи и за упражненията - няма как да знаете колко точно калории горите по време на тренировка, особено когато си спортувате сами, а не с треньор.

 

4. Бързате

 

Няма как да видите резултати веднага, особено ако сте на по-лека диета. Някои хора се залъгват, че още на първата седмица ще усетят промяна, ако са почнали да хапват здравословно и да спортуват 3-4 пъти седмично. Може коремчето ви да е леко спаднало или да сте свалили половин килограм, но няма как да очаквате чудеса веднага. Трябва да сте последователни, да спазвате режим, да се грижите за себе си и да сте търпеливи. Специалистите казват, че започвате на усещате промяна на осмата седмица, а действително виждате промяна в тялото си чак на дванадесетата седмица. Не се отказвайте бързо.

 

Снимка: Pexels


5. Хормонални проблеми

 

Това е един от най-съществените проблеми - ядете правилно, тренирате, но не може да свалите килограми заради хормоните. А те са ключови за функциите на организма. Жените често имат високи нива на естроген и трупат мазнини по корема заради това. Синдромът на поликистозните яйчници също ви помага да качвате килограми. Ако имате инсулинова резистентност или диабет, също е много вероятно да не може да отслабнете нормално. В такива случаи трябва да отидете на лекар и да си направите всички необходими тестове.

 

5 храни и напитки, които ви пречат да отслабнете


Проучване: Кафето помага за отслабване

Автор: Ивета Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия