Зумбата намалява менструалните болки

Това показва ново проучване

2019-06-26 12:00:00
Зумбата намалява менструалните болки
Снимка: Pexels

Модерната в последните години групова кардио тренировка, основана на танци, зумбата може да облекчи менструалните болки при жените, показва ново проучване, съобщават от "Daily Mail".

 

Изследването установило, че ако жените прекарват един час седмично танцувайки под ритмите на латино в часа по зумба, това може да се отрази добре на менструалния цикъл - така те няма да изпитват толкова големи болки в този период от месеца. Проучването е проведено от Университета в Кайро, Египет.

 

Първичната дисменорея се определя като състояние, в което изпитвате менструални крампи, които се появяват преди и по време на менструалното кървене. Младите момичета са по-често засегнати от това. Смята се, че болките са причинени от химикали, наречени простагландини.  Една от основните им функции е да регулират контракциите (отпускането и свиването) на гладката мускулатура.

 

Дисменореята се дължи на удължени маточни контракции и намален кръвоток в миометриума. Смята се, че упражненията намаляват действието на тези химикали и стимулират кръвотока.

 

Снимка: Pexels

 

В изследването са участвали 98 жени, между 18 и 25 години, които са били диагностицирани с дисменорея.

 

Жените са разделени на две групи - по 49 души. Тези 49 жени, които ходили на зумба веднъж седмично за два месеца, изпитвали по-малко болка след 1 месец.

 

А тези, които не спортували се оплаквали от същата болезнена менструация, каквато винаги са имали.

 

Менструацията трябва да продължава максимум 8 дни

 

Какво показва цветът на цикъла?

Автор: Ивета Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия