Да се събуждаш изморен и след дълъг сън: Хиперсомния

Вижте какво представлява това състояние

2019-06-20 15:00:00
Да се събуждаш изморен и след дълъг сън: Хиперсомния
Снимка: Pexels

Смята се, че възрастните се нуждаят от 7-8 часа сън, за да се събудят отпочинали и свежи и да имат енергия през деня. Но всеки организъм е индивидуален, някой хора се чувстват сравнително добре и след 6 часа сън, а други се събуждат изморени, дори когато спят по 9-10 часа през почивните дни.

 

Д-р Нерина Рамлакхан, специалист по съня, обяснява пред британското издание на "Cosmopolitan", че някои хора страдат от хиперсомния - постоянна сънливост или състояние, при което сънят никога не е достатъчен. Те винаги се събуждат изморени, дори когато спят дълбоко и продължително.

 

Тя казва, че на такива хора им е трудно да се разсънят, чувстват се разтревожени и понякога не могат да мислят трезво. Д-р Рамлакхан обяснява, че както и безсънието, така и прекомерното спане, могат да причинят инциденти.

 

Снимка: Pexels

 

"Хиперсоникът е обсебен от нуждата да спи повече, а всъщност липсата на сън не е причината той да е изморен", коментира тя. В случая причината е прекалено много време, прекарано в спане.

 

Хиперсомнията може да е причинена от различни здравословни проблеми - хронична болка, проблеми с дишането, проблеми с щитовидната жлеза, работа на смени, бърнаут, психически проблеми, депресия, взимане на определени медикаменти, нездравословно хранене, липса на движение и т.н.

 

3 мита за съня

Автор: Ивета Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия