3 упражнения, които побеждават депресията

Вижте кои са те

2019-03-29 16:30:00
3 упражнения, които побеждават депресията
Снимка: Pexels

Когато се натъжите много и дори изпаднете в депресия, дори ставането от леглото и излизането навън ви се струва като нещо доста трудно. Но се оказва, че един от най-добрите начини да се справите с депресията и лошото настроение е именно да излезете и да спортувате. Тренировките влияят положително на психическото здраве. "Когато правите упражнения, вие освобождавате хормони, които ви карат да се чувствате хубаво - ендорфинът, който подобрява настроението и намалява негативната енергия", казва Хейли Джарвис, работеща в клиника за писхично здраве, пред британския "Cosmopolitan". Ето и какво да тренирате, когато сте депресирани.

 


1. Разхождане навън

 

Не е нужно тренировките да са супер интензивни и тежки, за да са ефективни. Дори понякога е точно обратното - тежките тренировки могат да повишат нивата на стресовия хормон кортизол и да ви натоварят допълнително. Затова директорът на компанията "Anytime Fitness", Марвин Бъртън, казва, че препоръчва по-пасивните тренировки за хората, които са в депресия. Разходка навън, сред природата, е фантастичен начин да се пребориш с депресията, смята той. Според нея, клишето, че трябва да излезеш навън, за да си проясниш съзнанието, е съвсем вярно. Понякога разходката в парка или в някоя красива местност действала по-добре от антидепресанти. "Цветовете, звуците и миризмите навън стимулират нашите сетива", обяснява Бъртън.

 


2. Тичане

 

Д-р Джарвис казва, че когато започнете редовно да тичате, след време виждате резултати и че се справяте все по-добре, което може да ви накара да се чувствате страхотно. Чрез това упражнение вие може да проследите прогреса си и да видите колко много подобрявате резултатите си, което си е като награда за самите вас. "Важно е да намерите тип дейност, която обичате и да се придържате към нея", посочва тя. Ако правите кросове редовно, вие променяте рутината си, а и това упражнение ви помага да сте по-фокусирани, да искате по-добри резултати и да постигате свои цели. Не ви трябват скъпи екипи, а и не плащате такси, както ако ходите на фитнес или на някакви курсове.

 


3. Групови упражнения

 

За тях ще трябва да платите определена сума пари, но те също могат да помогнат за справяне с депресията. Когато сте тъжни, обикновено се затравяте в себе си и се изолирате от света. Но така ще сте в компания на много хора, няма да се чувствате толкова самотни. "Шансът да говорите с хора и да бъдете социални, докато тренирате, може да ви донесе огромни ползи", казва Марвин. Ако компанията на тези хора, с които спортувате, ви е приятна, е толкова по-вероятно да не се откажете от тези тренировки.

 

Усмивката прави тренировката по-успешна

 

Да изглеждаш добре: Най-важно във фитнес залата!

 

Какво да тренират зодиите?

Автор: Ивета Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия