7 причини да ядете ПОРТОКАЛ

Ето кои са те

2019-02-27 13:30:00
7 причини да ядете ПОРТОКАЛ
Снимка: Pexels

Всички сме чували израза "Една ябълка на ден държи доктора далеч от мен". Но това важи в пълна сила и за друг плод - портокала, съобщават от списание "Prevention". Ето и какви са ползите от вкусния цитрус.

 


1. Помага на мозъка

 

Флаваноидите, съдържащи се в плода, са мощни антиоксиданти и се грижат за здравето на мозъка. Те предпазват от развитие на заболявания като Болест на Паркинсон. Проучване от 2017 г., което обхаванало над 13 000 възрастни японци, установило, че тези от тях, които ядат портокал всеки ден, са с 23% по-ниска опасност да развият деменция.

 


2. Срещу камъни в бъбреците

 

По-високата концентрация на минерали в бъбреците може да доведе до оформяне на камъни. Цитрусовите плодове съдържат цитрат, който има способността да намалява киселинността на урината и така предпазва от образуване на камъни в бъбреците.

 


3. Борба с килограмите

 

Портокалът и грейпфрутът стабилизират нивата на захар в организма и ви държат сити за дълго време, особено когато ги комбинирате с храни, пълни с полезни мазнини, като кисело мляко и бъркани яйца. Портокалът се бели по-сложно и дори това изгаря калории.

 


4. Защитава сърцето

 

Флаваноидите и разтворимите фибри в цитрусите подобряват работата на сърцето. Фибрите пък помагат за снижаване на нивата на лошия холестерол.

 


5. По-лесна абсорбация на желязо

 

Високите нива на Витамин С в един портокал (68 мг) подпомагат на усвояването на желязото от други храни в организма. Това е изключително важно, ако сте вегетарианци или имате анемия.

 


6. Хидратира

 

Естествено, не бива да забравяте пиенето на вода. Но понякога може да утолите жаждата като хапнете портокали. Те са 90% вода. А и е важно да се хидратирате и чрез храни, не само чрез напитки.

 


7. По-силен имунитет

 

Витамин С е отговорен и за повишаването на имунитета. Той е мощен антиоксидант, който подпомага неутрализирането на вредните свободни радикали.

 

Лекува ли пилешката супа настинката?

 

Здравословно ястие за зимата: Гъби

 

Папаята топи коремчето

Автор: Ивета Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия