4 причини да ви закъснява (без бременност)

Ето какви са те

2019-02-22 10:30:00
4 причини да ви закъснява (без бременност)
Снимка: Pixabay

Вероятно всяка жена се е плашила, когато цикълът ѝ закъснява или изобщо не идва в някой месец. Но трябва да знаете, че има и много други причини за това, а не само бременност. Ето какви може да са те.

 


Стрес

 

Стресът е най-често срещаният фактор за закъснение на цикъла или нередовна менструация. Кортизолът, хоромон на стреса, има пряко въздействие върху това колко естроген и прогестерон (двата основни женски полови хормони) произвежда тялото. Ако съдържанието на кортизол в кръвта ви е прекалено голямо, това може да промени силата и продължителността на цикъла, както и да предизвика забавяне на менструацията.

 


Хранене

 

Това също е сред основните причини за нередовен цикъл. Ако хапвате основно нездравословни въглехидрати или скоро сте качили килограми, нивата на хормоните в организма ви се променят и това може да доведе до изместване на овулацията. Промяна в цикъла може да има и ако сте се подложили на строга диета и гладувате.

 

Упражнения

 

Организмът ви се нуждае от енергия, за да може да имате менструация. Ако спортувате прекалено много, правите тежки и много изтощителни упражнения, няма да ви остане енергия, която организмът да използва, когато сте в цикъл.  Особено ако и сте свалили много килограми изведнъж.

 


Противозачатъчни

 

Ако тепърва започвате да използвате противозачатъчни, на организмът ви ще му трябва време да се настрои и да свикне с тези хапчета. Противозачатъчните често намалят кървенето и продължителността на цикъла. Но пък с тях може често да се чувствате подути, да качите килограми и да усещате главоболие и гадене - особено в началото.

 

Какво показва цветът на цикъла?

 

През зимата жените са с по-тежък цикъл

 

Менструацията трябва да продължава максимум 8 дни

Автор: Ивета Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия