Яжте бели картофи за отслабване!

Те ще ви държат сити през целия ден

2018-11-15 12:00:00
Яжте бели картофи за отслабване!
Снимка: Pexels

Картофите са едни от най-разпространените хранителни продукти по света. Отглеждат се лесно, приготвянето им обикновено е бързо, а и има много варианти за ястия, включващи картофи. С години се спори дали те са полезни или не, и по какъв начин е най-добре да се сготвят.

 

От Prevention съобщават, че стига да не са пържени или на чипс, белите картофи са много полезни и дори може да ви помогнат в борбата с килограмите. Те са много по-добър вариант от хляба и пастата.

 

Картоф със средна големина съдържа 130 калории, 4 грама протеин, 37 грама въглехидрати, 4 грама фибри, 2 грама захар, 2 грама желязо, 48 милиграма магнезий, 926 милиграма калий, 121 милиграма фосфор - все важни съставки за организма.

 

Изобилие на калий

 

Един картоф ви достава половината от нужното дневно количество калий. Този елемент влияе добре на кръвното налягане и поддържа здравословни нива на захарта в кръвта. Намалява и риска от поява на камъни в бъбреците.

 

Зареждат с енергия

 

Тези жълти зеленчуци са пълни с въглехидрати и фибри, което ви засища и ви зарежда с много енергия. Фибрите забавят абсорбацията на естествената захар от картофа, така че нивото на кръвната захар остава стабилно, а не се мени постоянно. Това ви дава много енергия през целия ден, а не просто за няколко часа.

 

Държат ви сити

 

Когато ви се иска да хапнете нещо по никое време, заложете на картоф, а не на сладко или солени снаксове. Това ще помогне за извайването на хубава фигура. Картофите засищат повече от плодовете, а и нямат толкова калории, колкото вредните сладкиши и соленки. Проучвания доказват, че варените картофи са едно от най-засищащите ястия. Ако ги изберете и за основно ястие, вместо ориз или паста, също ще си спестите калории. В картофите се съдържа устойчиво нишесте, заради което се чувствате сити доста дълго време.

 

Четете още:

 

Най-много калории се горят в късния следобед

 

5 храни за здрави зъби

 

4 навика, които развалят зъбите

 

Без глутен - значи и без гадже?

Автор: Ивета Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия