Най-много калории се горят в късния следобед

Ето какво показва ново проучване

2018-11-13 16:30:00
Най-много калории се горят в късния следобед
Снимка: Pexels

Циркадният ритъм, наричан още биологичен часовник, определя кога се чувстваме уморени, кога ни се спи, кога сме по-активни, кога сме гладни. Той определя и по кое време на деня изгаряме най-много калории, дори да сме в покой, показва ново проучване на Медицинското училище на Харвард. То е публикувано в Current Biology и в него се казва, че докато си почиваме в късния следобед и рано вечер, горим с 10% повече калории, в сравнение със сутринта.

 

Затова специалистите казват, че не трябва да се притеснявате, ако веднага след като се приберете от училище/работа следобед, ви се иска да си полежите и да си починете. Били са изследвани 7 души. Те са живели в лаборатория, в която няма прозорци и часовници за повече от месец. Не са имали и достъп до телефони, интернет. Проучвани са техните хранителни навици, нивото на активност, навиците за сън.

 

Установено е как се е променял метаболизмът на хората през различните часове на денонощието. Оказва се, че по време на покой, участниците горят най-малко калории късно през нощта, когато телесната температура пада, а най-много калории горят късно следобед или рано вечер. Било е доказано, че при нередовен сън или прекалено малко сън, хората качвали килограми доста по-бързо и лесно.

 

Вижте още:

 

След пиянска нощ: 4 неща, които ще ви дадат енергия

 

Кели Кларксън: Мразя да тренирам!

 

10 начина да забързате метаболизма

 

5 храни за здрави зъби

 

Жените качват до 2,5 килограма по време на цикъл

Автор: Ивета Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия