Отиването на гинеколог за първи път може да е стресиращо за момичетата. Някои избират да отидат на преглед малко след първата менструация, други - след започване на активен полов живот, трети - когато усетят, че има някакъв проблем. Не трябва да неглижирате ходенето на такива прегледи, а ето и какво трябва да знаете за първия път, в който отивате, според Teen Vogue.

 


1. Не е нужна причина, за да отидете

 

Не е задължително да има някакъв изразен проблем, за да посетите гинеколог. "Препоръчително е момичетата на 13-15 г. да започнат да ходят на гинеколог, за да създадат връзка с него, да обсъдят сексуални въпроси, начини за предпазване, възможни инфекции и други съвети", казва д-р Шери Рос, гинеколог в Providence Saint John’s Health Center в Санта Моника, Калифорния. Дори и на крехка възраст, е хубаво да има профилактични прегледи. А и д-р Рос смята, че тийнейджърите ще могат по-лесно да отправят въпроси за секса и развитието на тялото към лекар, отколкото към родител.

 


2. Нормално е да сте притеснени

 

"Нормално е да се притеснявате, когато отивате на лекар, особено, ако трябва да обсъждате толкова лични и интимни въпроси, като тези за сексуалното и репродуктивното здраве. Но пациентите не трябва да оставят това чувство да ги завладее", посочва д-р Антонио Пизаро, гинеколог в Шривпорт, Луизиана. Той отбелязва, че може да сте напрегнати по време на първия гинекологичен преглед, но той не би трябвало да е болезнен. И съветва, ако се чувствате неудобно, да кажете това на лекарите или да обясните, че прегледът трябва да приключи, защото е болезнен.

 

Жените качват до 2,5 килограма по време на цикъл
 

3. Доведете придружител

 

Д-р Пизаро казва, че може да помогне, ако пациентът реши да вземе със себе си роднина или близък приятел. "Някои пациенти предпочитат човекът, който са взели, да стои с тях по време на самия преглед", твърди той. Ако се чувствате неудобно, нека придружителят ви да стои в чакалнята.

 


4. Бъдете искрени


От огромно значение за прегледа е пациентите да са искрени и открити за здравословното си състояние, навиците си, секскуалния опит, притесненията и страховете, които имат, дори да им е трудно да говорят за тези неща. "Посещението е тайно, темите, които се объсжадат по време на прегледа са лични и информацията е поверителна - тя няма да излезе от кабинета на доктора.

 

Какво показва цветът на цикъла?

 

5. Не ходете по време на цикъл

 

Не е добра идея, ако решите да отидете на гинекологичен преглед по време на цикъл, смята д-р Рос. Заради менструацията може резултатите от изследванията ви да не са съвсем точни. Хормоналните промени в този период влияят. Кървенето също може да попречи на прегледа, а и самите вие няма да се чувствате комфортно.

 

Храни и напитки, които да избягвате по време на цикъл

 

6. Не е задължително да давате кръв

 

Ако отивате просто на рутинен преглед, няма да е нужно да ви правят кръвни изследвания, посочва д-р Рос. Ако не се оплаквате от здравословни проблеми, ако нямате съмнение за вагинална инфекция и ако цикълът ви е редовен, едва ли ще ви вземат кръв.

Автор: Ивета Иванова