10 начина да забързате метаболизма

Вижте кои са те

2018-10-25 15:00:00
10 начина да забързате метаболизма
Снимка: Pexels

Метаболизмът е начинът, по който се извършва обмяната на веществата в организма. Тоесто - превръщането на храната, която поемаме, в енергия. Ако забързате метаболизма си, е много по-вероятно да премахнете излишните килограми и да се чувствате по-добре в кожата си. Ето няколко лесни начини за това, според Prevention.

 


Вдигайте тежести

 

Вдигането на тежести причинява горене на калории и по време на тренировка, и доста време след като тренировката е приключила. Ако вдигате по-тежки предмети във фитнеса и правите по-кратки почивки, може да изгорите около 452 калории за целия ден, благодарение на това занимание.Но ако правите почивки и вдигате малки тежести навярно ще изгорите само около 100 калории.

 


Кардио

 

Кардио упражненията изгарят към 200 допълнителни калории на ден. Пробвайте с бързо тичане, плуване, каране на колело. 20-30 минути на ден интезивни тренировки от този вид два или три пъти в седмицата вършат чудеса.

 


Закусвайте

 

Не може да не сте чували, че закуската е най-важното хранене за деня. Ако закусвате редовно, това забързва метаболизма още рано сутрин и ви дава енергия. За жените, които изпускат това хранене, е 4 пъти по-вероятно да страдат от затлъстяване, сочат прочувания.

 


Пийте кафе и чай

 

Кофеинът стимулира централната нервна система и дневната доза кафе повишава метаболизма с 5%-8%. Антиоксидантите в чайовете имат подобно действие.

 


Повече вода

 

Немски проучвания сочат, че пиенето на литър и половина студена вода на ден подпомага изгарянето на повече калории. Ясно е, че трябва да се пие много вода - тя гони и апетита.

 


Повече желязо

 

Желязото е много важно за пренасянето на кислород към мускулите. Мускулите се нуждаят от кислород, за да изгорят калориите. Хората с анемия и жените с тежък цикъл губят много желязо, което забавя метаболизма им и понижава значително енергията им. Хапвайте червено месо, бобови храни, спанак и зелени зеленчуци, риба.

 


Чаша мляко

 

Доказано е, че липсата на калий също може да забави метаболизма. Млякото е чудесен източник на този елемент.

 


Не стойте на едно място

 

Най-добре е да спортувате, но дори да нямате време и възможност, поне не стойте като залепени за стола или дивана. Не използвайте асансьор, правете кратки разходки, говорете изправени по телефона, раздвижвайте ходилата, когато стоите на стол.

 


Дъвчете

 

Избирайте храни, които трябва да сдъвквате внимателно и повече време.Така изгаряте калории, още преди храната да е погълната. Яжте плодове, ядки, зеленчуци.

 


Смейте се

 

10 минути искрен смях на ден ви помага за изгорите между 10% и 20% повече калории от обикновено. А и действа добре на настроението.

 

Четете още:

 

Разхождането на кучето е вид тренировка

 

Тренировка за отслабване и стягане в три стъпки

 

Жените качват до 2,5 килограма по време на цикъл

Автор: Ивета Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия