Жените качват до 2,5 килограма по време на цикъл

Ето какво казват специалистите

2018-10-19 13:30:00
Жените качват до 2,5 килограма по време на цикъл
Снимка: Pexels

Повечето момичета се чувстват изнервени по време на цикъл. Коремът се подува, стомашните крампи са много силни, настроението се променя постоянно. Дори да хапвате леки храни през тези дни от месеца, сякаш непрекъснато сте подути.

 

Специалистите отбелязват, че подуването започва няколко дни преди цикъла, дори това може да е един от симптомите, че това предстои. Прогестеронът е доминиращият хормон в дните преди менструация, а той причинява задържане на вода в организма. Но се оказва, че наистина теглото на жените се променя по време на цикъл, естествено - в негативна посока.

 

Може да очаквате да напълнеете с между половин килограм и килограм и половина, казва Моника Светс, гинеколог в Cleveland Clinic в Кливланд, Охайо пред "Prevention". Някои жени, които имат по-продължителен цикъл и по-тежки симптоми обаче могат да качат до два килограма и половина. Главната причина за нарастването на килограмите е разместването на хормоните в тези дни, най-вече повишеният прогестерон.

 

Но напълняването е подпомогнато и от това, че по време на цикъл, особено в тежките дни, изпитвате постоянна нужда да хапнете нещо сладко, а често и снаксове и пържени храни, които са доста калорични. Повишаването на апетита е обичайно за този период от месеца, казват специалистите, а вината за това отново е на хормоните.

 

Другото лошо нещо е, че ако спортувате активно, в дните, в които сте в цикъл, пропускате тренировки, заради болките и кървенето, а и като цяло нямате толкова желание за излизания и разходки. Така губите по-малко калории. 

Автор: Ивета Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия