Как да се погрижите за новата татуировка?

Ето 6 съвета

2018-12-26 13:30:00
Как да се погрижите за новата татуировка?
Снимка: Pexels

Ако сте от хората, които обожават татуировките и най-накрая сте се осмелили да си направите такава, трябва да я пазите много и да се грижите за нея. Ето какво трябва да правите според британския Cosmopolitan.

 


1. Слушайте татуиста

 

В различните студиа за татуировки ще ви кажат различни неща. Всеки артист има собствен подход и си е изградил свое мнение за процеса. Татуистът най-добре знае какво е направил, какъв вид е татуировката, затова спазвайте внимателно всички инструкции, които той ви дава. Може да поискате и писмено описание или поне вие да си запишете това, което чувате.

 


2. След няколко часа измийте мястото леко

 

Превръзката, която артистът поставя, за да покрие татуировката, трябва да стои от 2 до 5 часа след направата ѝ. После я махате внимателно и бавно и леко измивате мястото с хладка вода с антибактериален течен сапун с лек аромат.

 


3. Нанесете крем

 

Малко след това трябва да се нанесе тънък слой овлажняващ крем или лосион. Артистът би трябвало да ви е казал кой е най-подходящият. Може отново да покриете татуировката с чиста марля или да я оставите да диша. Нанасянето на крем или лосион се повтаря между 3 и 5 пъти на ден, като татуистът ще ви обясни колко често е най-добре за вашия татус.

 


4. Пазете я суха

 

Хубаво е да не мокрите татуировката. Избягвайте ваните, басейните, морето и т.н. поне за месец. Естествено, може да си вземате душ, но не нанасяйте агресивни сапуни върху мястото. Като цяло не е хубаво татуировката да се мокри много през първите 3-4 дни. Ако някоя дреха дразни татуировката, поставяйте марля.

 


5. Избягвайте директна слънчева светлина

 

Не излагайте татуса на директна слънчева светлина. Топлината и интензивната светлина могат да причинят дразнене. А и ултравиолетовите лъчи изгарят пигмента на боите и рисунката може да избледнее.

 


6. Не я чешете

 

Това е много важно правило. Дори когато е минало много време, чесането е табу. Така може да премахнете част от мастилото и да я развалите, както и да разраните кожата. В началото може много да ви сърби, но това трябва да мине за няколко седмици. Ако сърбежът продължава дълго, ако има кървене или зачервяване, веднага се обърнете към специалист.

Автор: Ивета Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия