3 ползи за психиката от скалното/стенното катерене

То действа добре не само на тялото

2019-01-01 13:30:00
3 ползи за психиката от скалното/стенното катерене
Снимка: Pexels

Скалното и стенното катерене се води екстремен спорт, но освен, че ще повиши адреналина в кръвта ви, то ще ви направи по-здрави - и физически, и психически. То натоварва всички мускули в тялото и е перфектната тренировка. То изисква кураж и стабилна психика и се грижи за психическото здраве. Ето как помага на психиката ви.

 


Учи ви на търпение

 

В началото определено ще ви е трудно да го практикувате. Тази активност изисква доста време и търпение. Не може много бързо да се усвои техниката на правилното катерене, а и някои хора първо трябва да стегнат мускулите си, за да имат добри резултати. Но спортът е зарибяващ, така че едва ли ще се откажете, дори нещата да се получават бавно. Просто така ще се научите да бъдете по-търпеливи и ще осъзнаете, че всичко, което си струва, отнема време. С практиката ставате все по-добри във всяка област в живота.

 


Разбирате страха и го преодолявате

 

Адски много хора ги е страх от високо, независимо дали го признават или не. Това е един от най-успешните начини за преодоляване на този страх. Тъй като сте вързани и обезопасени, ще видите, че наистина сте в спокойна и сигурна среда, и страхът е просто емоция, която отминава като всички други. А и отново ви помага търпението - справяте се с този страх дълго време, но го преодолявате. Иначе просто си казвате, че ви е страх от високо и не правите нищо по въпроса. При катерене в организма се повишава хормона на щастието - серотин и така виждате, че дори от страховете може да доведат до нещо хубаво.

 


Освобождава ви от стреса

 

Спортът като цяло помага, когато сте под напрежение и прекалено стресирани. Но скалното и стенното катерене ви помага да се справите със стреса по-успешно от други физически занимания. В началото самото катерено е доста стресиращо. Но колкото по-често се изправяте срещу такива стресиращи и напрягащи неща и успявате да ги преодолеете, толкова по-добре се чувствате. Така имате усещането, че по същия начин може да се справите и с другите проблеми в живота ви. Когато стигнете върха, всичко започва да ви се струва по-незначително и знаете, че може да побеждавате.

Автор: Ивета Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
pipinana
преди 5 години

ne , izli6no e i za men i za hlapeto mi. blagodaria


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия